Zondagmiddag schreven 187 deelnemers zich in voor de traditionele oriëntatierit. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
Zondagmiddag schreven 187 deelnemers zich in voor de traditionele oriëntatierit. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Traditie gaat terug naar de jaren zeventig

Algemeen

Weers- vooruitzichten niet in voordeel van organisatie

Wichmond – De traditie gaat terug naar de jaren zeventig van de vorige eeuw. Ook toen ging het Oranjefeest Vierakker-Wichmond al van start met een Oriëntatierit. Zo ook de editie 2016. Zondagmiddag schreven 187 deelnemers zich in voor de traditionele oriëntatierit ofwel een fietspuzzeltocht.

Door Jan Hendriksen

Het aantal deelnemers bleef echter ver achter in vergelijking met voorgaande edities die steevast goed waren voor ruim 300 tot 350 deelnemers. "Maar het weer werkte vandaag niet mee. We hebben gelukkig geen regenbuien gehad. Maar de temperatuur en de weersvooruitzichten waren niet in ons voordeel", zo verklaarde Jos Wolbrink van de commissie Oriëntatierit van de Stichting Oranjefeest Vierakker-Wichmond zondagavond.

De 35 kilometer lange tocht ging vanaf café DOK (D'n Olde Kriet) richting de Lochemse buurtschap Klein Dochteren. Café-restaurant De Zonnebloem aan de Zutphenseweg fungeerde als rustlocatie. Er werd telkens gestart in groepen van zes personen. Door middel van aanwijzingen die men kreeg moest men de route zo goed mogelijk fietsen. En dat viel niet altijd mee waardoor sommige deelnemers in Warnsveld terecht kwamen, terwijl er richting Almen moest worden gefietst.

Men moest met een gemiddelde snelheid van vijftien kilometer per uur fietsen om geen strafpunten te scoren. Bij terugkomst was er in Café DOK muziek van De Knakkers uit Hengelo. De winnaars van de rit worden zondag op de slotdag van het Oranjefeest in de feesttent bekendgemaakt.

Feestprogramma
Donderdagavond 25 augustus wordt het programma van het Oranjefeest Vierakker-Wichmond voorgezet met een Seniorenavond in het Ludgerusgebouw met de acht leden tellende cabaret- en muziekgroep 'BoeB'n'. De avond begint om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur.

Vrijdag 26 augustus starten om 14.00 uur de Kinderspelen vanaf basisschool De Garve. Schoolverlaters kunnen ook vanaf 14.00 uur meedoen. De volksspelen starten op het feestterrein om 15.30 uur met onder andere dogkarijden, bierpulschuiven, schieten vrije baan en hoeksjoelen. Vrijdagavond staat in het teken van een ouderwetse gezellige dansavond met de band Strike en de showband You and Me. De tent is open vanaf 20.30 uur.

Zaterdag 27 augustus gaat het vogelschieten voor mannen, het vogelgooien voor vrouwen, het jeugdvogelschieten en de volksspelen vanaf 13.30 uur van start. De muziek wordt zaterdagmiddag verzorgt door DJ Eddy en zaterdagavond door Rob & Sander Van de Hak op de Tak show. De tent is vanaf 21.30 uur open.

Zondag 28 augustus op de slotdag start om 14.00 uur de optocht onder leiding van diverse muziekkorpsen en een schuttersgilde die om 15.00 uur in de tent een vaandelhulde aan het koningspaar brengen. Na 15.00 uur speelt de band Anderkovver in de feesttent. Om 17.00 uur volgt de prijsuitreiking van de optocht en de oriënteringsrit.


Zie foto's op achterhoekfoto.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant