Aan het eind werd een ode aan Linde gebracht. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman
Aan het eind werd een ode aan Linde gebracht. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman

Smaakvolle jubileumrevue 150 jaar Volksfeest Linde

Algemeen

LINDE – Buurtschap Linde genoot vorige week donderdagavond van een uitermate smaakvolle, afwisselende en humoristische revueavond. In het kader van het 150-jarig jubileum van Volksfeest Linde had Toneelgroep Linde onder leiding van regisseur Henk Broekgaarden flink uitgepakt met de maar liefst bijna drie uur durende revuevoorstelling 'Gebolder op zolder'. Toneel, zang en dans wisselden zowel 'op zolder' als op het reguliere toneel elkaar snel en goed af.

Door Jan Hendriksen

Kenmerkend was dat de buurtschap zelf, diverse Lindenaren en het 150-jarig bestaan van Volksfeest Linde nadrukkelijk een plek hadden gekregen in de net iets te lang durende revuevoorstelling. De specifieke Lindese kenmerken werden dan ook met groot genoegen door het maar liefst ruim 450 tellende publiek ontvangen. Bijvoorbeeld de prachtige dialect voordracht van de twee 'vrouwleu' Dina en Mina (Janny Tuinman en Mariska Hissink) in hun 'verknipte mutsen' met begeleiding van harmonicaspeler Gerald Tempelman waarin tientallen Lindenaren werden benoemd. Of het 'Snorvliegen' waarbij Opa (Berend Koning) na een spectaculaire rondvlucht boven Linde in een van de wieken van de Lindesche molen terecht kwam en de 'Linde Alert' zijn dienst bewees. Ook de 'vis scene' langs de oevers van de Veengoot met opa (Berend Koning) oogstte veel bijval van het publiek. Lekker een dagje rustig vissen. Heerlijk.

Maar als dan zijn luidruchtige kleinzoon (Frank Bouwmeester) langskomt wordt het minder. En waar viste hij eigenlijk mee? Een bezoek van de waterpolitie (Bastiaan Meijerink) maakte het ook al niet beter. De 'mol scene' op het feestterrein tegenover de Lindesche molen waar twee archeologen op zoek waren naar waardevolle spullen en de dansende paarden waren ook uitermate originele vondsten, evenals het muzikale intermezzo van de drie 'bouwvakkers' (Herbert Hulstijn, Martin ten Have en Gerald Tempelman) die middels PVC buizen een verrassende muzikale act ten gehore brachten.

Absoluut hoogtepunt was wel de act 'Ja zuster, Nee zuster' met als motto 'Ons bunt zuunig'. Ja dat is het zeker in de zorg zo bleek. Vier oudjes (Anja Bosch, Janny Haaring, Dianne Mombarg en Mariska Hissink) merkten aan den lijve dat er onder leiding van Edith Garritsen behoorlijk moest worden bezuinigd in de zorg. Een wasbeurt, het tandenpoetsen en het 'poepen' leverden dan ook hilarische momenten op.

Met dank aan de Lettelse revue waarmee de Lindese Toneelgroep in de afgelopen maanden nauwe contacten had onderhouden. Ook waren de jongste Lindenaren van de partij. De twaalf kinderen tellende schoolklas zorgde ook voor een inbreng. Evenals zanggroep Linde die een prachtige ode aan Linde bracht met als refrein: 'Linde, Linde, ik wandel en ik fiets zo graag deur Linde. Linde, Linde, 't mooiste plekje dat t'r is te vinden'. Het laatste vers van deze ode die door Janny Haaring is geschreven was in de twee afgelopen weekeinden misschien wel het meest toepasselijke in het kader van het 150-jarig jubileum van Volksfeest Linde:

De vlagg'n an de wieken
Een draaimülle in't grus
't biervat angeslott'n
De Lindenaar geet lus
In 't noajoar is 't feesten
Al honderdvijftig joar
Met spel en dans en veul muziek
Dan is 't warken kloar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant