De Bokbierdag van bovenaf gezien. Foto: Alize Hillebrink
De Bokbierdag van bovenaf gezien. Foto: Alize Hillebrink

Twintigste Nationale Bokbierdag: meer bezoekers, meer bier en nòg meer plezier

Algemeen

ZUTPHEN - Een dikke geur van frituur en bokbier hangt boven Zutphen. De straten dreunen, de muren trillen. Orkesten en livemuziek wisselen elkaar af. Er wordt gelachen, gedanst en vooral geproost: de herfst kan beginnen.

Door Alize Hillebrink

Langs de afzettingen staan dikke rijen mensen in afwachting van de historische optocht. Mevrouw Lohschelder komt speciaal uit Keijenborg. Ze houdt zich bibberend vast aan het dranghek. "Ik sta hier al vanaf één uur." "Geen bokbiertje voor mij hoor," lacht haar man. "We gaan straks nog een fietstocht maken en dan krijg je van die zware benen hè? Na het fietsen nemen we wel drankje. Nee, geen bier, iets veel sterkers."
Burgemeester Carry Abbenhues heeft een glaasje limonade in haar hand. Traditiegetrouw opent de burgemeester Nationale Bokbierdag met een glas bokbier. Maar net als haar voorganger Arnold Gerritsen drinkt ook burgemeester Abbenhues geen alcohol. "Ik houd niet van alcohol. Ik vind de hop wel lekker, alleen dan zonder alcohol." Het is Abbenhues' eerste Bokbierdag. "Ik geloof niet dat dat vaak voorkomt, want veruit de meeste mensen komen hier al jaren. Het lijkt wel een afspraak: 'we zien elkaar met Bokbierdag.' Ik vind het een fantastisch feest. Je ziet iedereen genieten. Het appelleert aan iets van onze cultuur. En zeg nou zelf, zo'n prachtige historische binnenstad is een perfect decor."
Op de markt is er even geen doorkomen aan. De biertap staat roodgloeiend. Rondom de paviljoens wordt vrolijk geproost. Een groep vrienden, uitgedost als Vikingen, is speciaal overgekomen uit Noorwegen, "For the tenth time." Ze klinken en drinken hun bier uit originele koeienhoorns, "It tastes the best!"
Organisator Cor ten Barge: "Het was een geweldige twintigste editie. Het is vredig verlopen. M

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant