Wethouder Arno Spekschoor en rentmeester van landgoed 't Medler Eelco Schurer ondertekenden de verklaring tussen de gemeente Bronckhorst en het landgoed. Foto: Gemeente Bronckhorst.
Wethouder Arno Spekschoor en rentmeester van landgoed 't Medler Eelco Schurer ondertekenden de verklaring tussen de gemeente Bronckhorst en het landgoed. Foto: Gemeente Bronckhorst.

Gemeente Bronckhorst en landgoed 't Medler werken samen aan toekomst

Algemeen

Vorden – De gemeente Bronckhorst wil landgoedeigenaren ondersteunen bij het in standhouden en verduurzamen van hun landgoed. Eén van die landgoederen is 't Medler in Vorden. Om dit landgoed te ondersteunen, organiseerde men afgelopen voorjaar een brainstormbijeenkomst (een 'schetsschuit'), waarbij omwonenden en specialisten ideeën ter versterking van het landgoed uitwisselden. Dit leverde een aantal concrete plannen op voor het landgoed. Vorige week donderdag ondertekenden de gemeente Bronckhorst en landgoed 't Medler op het gemeentehuis in Hengelo een verklaring waarbij zij afspraken zich samen in te zetten voor de uitvoering van deze plannen.

Door Jan Hendriksen

Het gaat om plannen zoals het verplaatsen van de monumentale koepel aan de Ruurloseweg, herstel van de oude loop van de Baakse Beek, het realiseren van nieuwe natuur en stoken op streekhout zodat het landgoed (meer) energie neutraal wordt. De koepel aan de provinciale weg tussen Vorden en Ruurlo ligt direct ten westen van de ingang van de oprijlaan naar het landgoed. De achthoekig bakstenen 'theekoepel' met drie zes lichts ramen met persiennes aan de straatzijde en een ingang aan de achterkant verkeerd in een slechte staat.

Het overkragend rieten tentdak met zinken balvormige dakbekroning is begin dit jaar uit voorzorg om verdere schade aan de koepel te voorkomen met landbouwplastic bedekt. Het behouden van de koepel is van algemeen belang vanwege de ouderdom, het zorgvuldige decoratieve materiaalgebruik als ornamenteel onderdeel van het complex en vanwege de ruimtelijk functionele relatie van de koepel met de overige onderdelen van de buitenplaats.

Toekomstontwerp
Het initiatief voor de uitvoering van de plannen ligt bij de landgoedeigenaar. Het doel van de 'schetsschuit' was om te komen tot een toekomstontwerp voor het landgoed, dat door meerdere partijen gedragen wordt. De pilot van de schetsschuit voor landgoed 't Medler was een succes. Dit betekent dat een dergelijk traject nu ook voor andere landgoederen in de gemeente Bronckhorst mogelijk is. De gemeente beoordeelt of en wanneer een landgoed in aanmerking komt voor een schetsschuit.

Ondersteunen
Aan de schetsschuit voor landgoed 't Medler namen ruim twintig mensen (zowel omwonenden als specialisten) deel. Zij brainstormden met elkaar onder leiding van een landschapsarchitectenbureau en een externe gespreksleider. De gemeente Bronckhorst heeft veel landgoederen. "Omdat landgoederen van grote betekenis zijn voor de natuur en cultuurhistorie, wil de gemeente landgoedeigenaren ondersteunen bij het in standhouden van hun landgoed.

De gemeente werkt samen met landgoederen met als doel de landgoederen op een duurzame manier te ontwikkelen en ze in stand te houden.", zo verklaarde wethouder Arno Spekschoor van ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, financiën en regio zaken tijdens de ondertekening van de verklaring.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant