Gerrie Niessink achter het stuur op haar tachtigste verjaardag. Foto: Bernadet te Velthuis
Gerrie Niessink achter het stuur op haar tachtigste verjaardag. Foto: Bernadet te Velthuis

'Politieagenten vonden het maar al te interessant'

Algemeen

Neede – Op je tachtigste verjaardag nog achter het stuur van een vrachtwagen plaatsnemen om een stukje te gaan rijden, daar moet je toch wel lef voor hebben. Maar Gerrie Niessink (80) draait haar hand er niet voor om. Zij werd dinsdagochtend 11 oktober verrast met een ritje in de lesvrachtwagen van rijschool Jan ten Pas uit Eefde. "Eerst wilde ik niet, want ik was die dag een beetje slecht in orde. Maar uiteindelijk ben ik blij dat ik gegaan ben, ik heb het fantastisch gehad," aldus Gerrie Niessink.

Door Bernadet te Velthuis

Het idee kwam van haar zoon Martin Niessink uit Vorden. "Mijn moeder heeft op haar negentiende haar vrachtwagenrijbewijs gehaald en wilde deze een tijdje geleden verlengen. Maar hiervoor moest ze dan wel weer opnieuw gekeurd worden. Dat zag ze niet meer zitten en met pijn in haar hart nam ze afscheid van haar vrachtwagenrijbewijs. Het leek mij daarom geweldig als ze nog eenmaal achter het stuur zou plaatsnemen."

Jan ten Pas uit Eefde van de gelijknamige rijschool, dezelfde rijschool (toen nog onder de naam Woessink) waar Gerrie op negentienjarige leeftijd haar rijbewijs haalde, was voor deze verrassing van Martin wel te porren. Dinsdagochtend 11 oktober stond de lesvrachtwagen op de stoep bij haar woning aan de Bleekenweg in Neede. "Ik vind het wel erg leuk hoor", reageert Gerrie, toch wel een beetje overvallen door het bezoek en de verrassing van haar zoon, wanneer haar gevraagd wordt of ze het wel leuk vindt dat er een foto wordt genomen voor een stukje in de krant. "Laten we maar naar buiten gaan".

Eenmaal plaatsgenomen in de cabine geeft Jan ten Pas haar nog een paar instructies, Gerrie zwaait naar de familie die buiten toe staat te kijken en de vrachtwagen rijdt de straat uit. Bij terugkomst staat er een grote glimlach op haar gezicht. "We hebben een behoorlijk eind gereden maar het is allemaal goed gegaan".

Waar anno 2016 dames achter het stuur van de vrachtwagen nog steeds in de minderheid zijn, kwam dit in 1955 praktisch niet voor. "Ik werd vaak aangehouden, de politieagenten vonden het maar al te interessant", lacht Niessink. Toch is Gerrie nooit vrachtwagenchauffeuse geweest van beroep. "Mijn ouders hadden een eigen eierenbedrijf maar enkel dochters. Toch hadden ze iemand nodig om op de vrachtwagen te kunnen rijden en mij leek het wel wat. Dus zo geschiedde".

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant