Klein Handveld en Wassink vlak voor de start en klaar voor vertrek. Foto: Henk Teerink
Klein Handveld en Wassink vlak voor de start en klaar voor vertrek. Foto: Henk Teerink

Finale Europees kampioenschap enduro Harfsen

Algemeen

REGIO - Afgelopen vrijdag en zaterdag werd er rondom Harfsen het Europees Kampioenschap enduro gehouden. De organiserende motorclub H.A.M.A.C. had een prachtige route uitgezet van zo'n negentig kilometer in het buitengebied. Daarin zaten vier proeven waar de rijders moesten laten zien wat ze waard waren.

Het waren geen makkelijke proeven en vooral proef drie aan het Twente kanaal was erg lang. Veel deelnemers hadden met deze proef de meeste moeite. Proef een was op de voormalige vuilnisbelt van Harfsen en was mooi om te aanschouwen. Proef twee vond plaats in de bossen bij het buurtschap 'de Schoolt'.

Hierna bezochten vele rijders en publiek de proef bij het Twente kanaal. Bij het crosscircuit van de H.A.M.A.C. was de laatste proef. De E.K. rijders reden drie keer volledige ronden van negentig kilometer en degene die in de Nationalen reden mochten het parcours twee maal rijden. Voor sommigen was dat al genoeg.

Helaas raakte in de eerste proef op vrijdag V.A.M.C. lid Ismo ten Velde de controle over de motor kwijt en moest met diverse verwondingen naar het ziekenhuis. De Internationale rijders waren wel een maatje te groot voor de Nederlanders. De twintigjarige Engelsman Brad Freeman won het totaal klassement en was iedereen, inclusief de Nederlandse top rijders, te snel af. Wesley Pittens, dit seizoen rijdend op een Yamaha, werd op dag twee de beste Nederlander met een derde plaats overall. De belangrijkste klasse voor de lokale top rijders was de senior E3 categorie. WPM KTM rijder Mark Wassink pakte de overwinning op vrijdag en werd op zaterdag derde. Bas Klein Haneveld uit Vorden deed het ook niet onverdienstelijk met een vijfde en zevende plaats. Haneveld was niet geheel tevreden maar na afloop keek hij wel terug op een geslaagd E.K.

Dit seizoen komt Bas er mede door de blessure die hij had opgelopen aan het begin van het seizoen niet helemaal bij voor een positie in de top van het klassement. Hij is er echter op gebrand om volgend seizoen weer te kunnen rijden zoals de jaren hiervoor. De Italiaanse top rijder Maurizio Micheluz werd op de eerste dag derde en pakte de overwinning op zaterdag in de Senior E3. Peter Lenselink werd tweede op dag een en met een vijfde plaats werd hij derde in de eindstand bij het E.K. Veteranen. Een mooie afsluiter voor hem omdat hij na dit seizoen geen E.K. wedstrijden meer zal rijden.

V.A.M.C. lid Nina Klink werd twee maal tweede in de categorie E.K. Women. Kimberley Braam uit Zutphen deed ook goede zaken met een derde en vijfde plek. Naast het E.K. werd er ook in alle klassen voor het O.N.K. gereden waar verschillende leden van de Vordense motorclub aan mee deden. Verschillende podium plaatsen werden behaald door onder andere Mark Wassink, Bas Klein Haneveld, Alex van den Broek, Peter Lenselink, Jan Willem Arendsen en Wesley Aalderink. De lokale helden: Rick Timmer, Tom Berends, Mark Wichink Kruit, Marten Zilvold, Bram Bulten en Youri Pardijs reden mee voor de eer en dat deden ze zeker niet slecht.

Na afloop van de wedstrijd werden de prijzen verdeeld en daarna was er een prachtig feest georganiseerd door de motorclub uit Harfsen. Aankomende zaterdag zal de vijfde wedstrijd voor het O.N.K. kampioenschap enduro verreden worden in Hellendoorn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant