Sinds kort traint Wilco Klein Nengerman wekelijks in teamverband voor de handbikebattle op het Roessingh in Enschede. Foto: Jan Hendriksen.
Sinds kort traint Wilco Klein Nengerman wekelijks in teamverband voor de handbikebattle op het Roessingh in Enschede. Foto: Jan Hendriksen.

Vordenaar doet mee aan handbikebattle Oostenrijk

Algemeen

Kranenburg/Vorden – De wereld veranderde voor hem van de ene op de andere dag rigoureus. Maar Wilco Klein Nengerman staat ondanks zijn handicap positief in het leven. De 46-jarige geboren en getogen Vordenaar zit niet bij de pakken neer. Hij gaat telkens nieuwe uitdagingen aan. In aanloop naar de Vordense Kerstmarkt op zaterdag 17 december is de in Kranenburg wonende Klein Nengerman druk met het bakken van loempia's. Die verkoopt hij samen met familie en vrienden vanuit een van de 'sfeerkramen' tijdens de markt om volgend jaar deel te kunnen nemen aan een sportieve handbikebattle in Oostenrijk tussen handbiketeams van revalidatiecentra uit Nederland.

Door Jan Hendriksen

Al twee jaar lang kampte Wilco Klein Nengerman met rugklachten. Onderzoek dit voorjaar wees uit dat hij een kwaadaardige tumor in zijn rug had. Die werd operatief verwijderd. Maar toen hij uit de narcose kwam bleek hij een incomplete dwarslaesie te hebben, die veroorzaakt was door schade aan de zenuwen in het ruggenmerg. De incomplete dwarslaesie leidde tot gevoelsstoornissen en functieverlies in de onderste lichaamshelft. Er volgde in de afgelopen maanden een intensieve revalidatie in Revalidatiecentrum Roessingh in Enschede. Tijdens de revalidatie kwam Wilco in aanraking met een handbike waar hij zich in kan voortbewegen. "Trainen van het lichaam levert een positieve bijdrage aan het revalidatieproces na een dwarslaesie. En toen ik gevraagd werd om aan de handbikewedstrijd komende zomer in Oostenrijk deel te nemen heb ik direct daarop volmondig ja gezegd", zo verklaart Wilco.

Sinds kort traint Wilco wekelijks in teamverband voor de handbikebattle op het Roessingh in Enschede. Wilco: "We vormen een team van zes personen. Ieder met een andere achtergrond." Strijdtoneel voor de 'battle' is de klim richting de Kaunertaler gletscher in Tirol. Een waardige uitdaging voor handbikers van alle niveaus. Voor sommigen een pure wedstrijd voor anderen de sportieve uitdaging van het jaar! De start van de HandbikeBattle is bij de tolpoort van de Kaunertalergletscher op drie kilometer afstand van Feichten. De finish is twintig kilometer verderop bij de Ochsenalm op 2150 meter hoogte. Wilco: "Een prachtige maar pittige klim met hier en daar stevige stijgingspercentages tot wel twaalf procent. In aanloop naar de battle gaan we dan ook naar de Sallandse Heuvelrug om onder meer op de Holterberg te gaan trainen. Ook de Posbank in Arnhem en trainingen in Duitsland staan gepland."

Om de deelname aan de 'battle' te financieren gaan de teamleden acties op touw zetten. Wilco begint daarmee op de Kerstmarkt in Vorden. "Koken en bakken is een grote hobby van mij. Daarom ga ik loempia's verkopen tijdens de Kerstmarkt. Daarmee hoop ik de nodige euro's te kunnen genereren voor de battle. Het is een uitdaging waar ik naar uitkijk. Het helpt me in het proces van mijn revalidatie."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant