Ontwerp 'de Grasjurk' van Antoine Peters. Foto: PR
Ontwerp 'de Grasjurk' van Antoine Peters. Foto: PR

Kunstwerk rotonde Vorden: 'Nieuwe ronde, nieuwe kansen'

Algemeen

VORDEN - Drie verkiesbare ontwerpen waren er, maar een vierde kunstwerk - de Grasjurk van Antoine Peters - kreeg de meeste stemmen. De gemeente Bronckhorst beraadt zich nu opnieuw over wat de rotonde bij de Horsterkamp in Vorden moet gaan sieren.

Door Luuk Stam

In de war schoppen. Dat deed het ontwerp Grasjurk van modeontwerper Antoine Peters met de stemming over een nieuw kunstobject op de rotonde bij de Horsterkamp in Vorden. Dorpsbewoners konden in januari de keuze maken uit drie ontwerpen. Terwijl de verkiezing al in volle gang was, kwam Peters met zijn ontwerp op de proppen. Dat viel zo in de smaak dat mensen op het stembiljet vakjes gingen bijtekenen. De Grasjurk kreeg op die manier uiteindelijk zelfs meer bijval dan de drie officieel verkiesbare ontwerpen bij elkaar.

Van de 274 stembiljetten die Vordenaren in het Kulturhus invulden, lieten er 114 een voorkeur voor het ontwerp van Antoine Peters zien. Het maakt dat de kunstcommissie met daarin vier inwoners van Vorden en wethouder Jan Engels heeft besloten om de opdracht terug te geven aan de gemeente Bronckhorst. Het college van B&W gaat de invulling van de entree van Vorden nu opnieuw bekijken. Met de uitslag van de op zijn minst bijzonder verlopen stemming gebeurt niets.

Dat betekent volgens wethouder Engels dat alle opties weer open liggen. "De procedure zoals die was, is beëindigd", laat hij weten. "Alle kansen zijn weer gelijk." Toch noemt de wethouder de Grasjurk ondanks de vele stemmen voorlopig geen optie. "In de huidige vorm niet. Dit ontwerp is voor ons niet te toetsen. Het lijkt leuk op een plaatje, maar hoe ziet het er over een paar jaar uit? Wat is er aan onderhoud nodig? En wie gaat dat doen? Als we hier verder mee willen, dan zal Antoine echt over dat soort zaken mee moeten denken."
Daarbij noemt Engels ook het feit dat de in Vorden geboren Amsterdammer als kunstenaar geen ervaring heeft in de openbare ruimte. Dat was ook de reden dat Peters eerder niet de vraag kreeg om een ontwerp te maken, ondanks dat hij zijn interesse al in een vroeg stadium bij de gemeente Bronckhorst liet blijken. "Om geschikte kunstenaars te vinden hebben we op provinciaal niveau ondersteuning gevraagd", vertelt Engels. "We hadden de keus uit een vijftiental ontwerpers waarvan we er drie daadwerkelijk een ontwerp hebben laten maken."

Het selecteren van die drie kunstenaars gebeurde op basis van de wensen van Vordenaren. Die konden vorige zomer meedenken over de aankleding van de rotonde. Daaruit bleek dat een kunstwerk op de rotonde figuratief moest zijn en een historische context moest hebben. De kunstcommissie is van mening dat de drie ontwerpen goed aansloten op die wensen en vindt het dan ook jammer dat de stemming niet tot het gewenste resultaat heeft geleid.

Antoine Peters laat via Facebook - het sociale medium waarop zijn ontwerp veel lof oogstte - ondertussen weten enorm vereerd te zijn met de vele steun. 'Het zou tof zijn om door de gemeente te worden uitgenodigd en eens samen te sparren', schrijft hij. 'Maar het gemeenschapsgevoel, de betrokkenheid en de creativiteit die de Grasjurk heeft opgewekt, zijn op zich al fantastisch. Uit ongewone situaties komen de tofste dingen voort.'

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant