Afbeelding

Column Oerend Smart - Goede buren

Algemeen

De Achterhoek en Twente, ze worden in de rest van het land regelmatig door elkaar gehaald. Het kan mij nooit zoveel schelen, maar ik ken zat mensen die er een punt van maken. Toen turnster Sanne Wevers vorig jaar Olympisch goud won, zei sportcommentator Hans van Zetten dat ze was opgegroeid in de Achterhoek, in Oldenzaal. Hij corrigeerde zichzelf nog, maar in Tukkerland was de geest uit de fles: Oldenzaal ligt in Twente, niet in de Achterhoek!

Toch moeten we coulant zijn voor de mensen die elders in Nederland wonen. Want het is allemaal niet zo eenvoudig als het lijkt. Voorbeeld: Hengelo is een stad in Twente, maar ook een plaats in de Achterhoek. Iets dergelijks geldt voor Geesteren – twee gelijknamige dorpen in twee buurregio's. Dat de N18 in de Achterhoek vaak 'Twenteroute' wordt genoemd, schept ook onduidelijkheid. En om het nog complexer te maken: in de gemeente Hof van Twente is er een buurtschap die luistert naar de naam Achterhoek.
Eerlijk is eerlijk: soms zorgen we zelf voor verwarring. Zo heeft Betoncentrale Twenthe niet alleen vestigingen in de drie grote Twentse steden, maar tevens in Groenlo en Doetinchem. De Twentsche Kabelfabriek TKF zit behalve in Haaksbergen in Lochem, terwijl we dat toch moeilijk een Twentse plaats kunnen noemen. CTS Twente – een bedrijf dat actief is op het gebied van filtratie- en separatietechnologie – maakt het helemaal bont: de onderneming is gevestigd in Borculo, maar profileert zich met Twente.
Verder zijn er Twentse bedrijven die goeie sier maken met Achterhoekse producten. Grolsch komt – zoals de naam zegt – uit Groenlo, maar wordt tegenwoordig gebrouwen in Enschede. In dezelfde stad rolt sinds vorig jaar ook Achterhoekse theebeschuit van de band, bij matzesbakkerij Hollandia. De Twentse firma heeft de fabricage van kaneelbeschuitjes overgenomen van de Winterswijkse bakker Bendicks Kuipers. Tegelijkertijd profiteert de Achterhoek van productieverplaatsing uit Twente: Joppiesaus, in 2002 bedacht door Annie's Snackbar in Glanerbrug, wordt nu op grote schaal gemaakt door Elite B.V. in Neede.
Tenslotte zijn er organisaties die zowel in Twente als in de Achterhoek gevestigd zijn. Neem Roessingh Revalidatie Techniek met locaties in Enschede, Almelo en Doetinchem. Of woningcorporatie De Woonplaats en agrarisch opleidingscentrum AOC Oost – ze zijn actief in beide streken. Wat dat betreft ben ik het eens met Normaal-voorman Bennie Jolink die de Achterhoekers en Tukkers 'broedervolken' noemt. Dat vind ik mooi gezegd. Maar om te voorkomen dat streekhistorici de familiebanden tussen beide regio's ter discussie stellen, lijkt het me verstandiger de bijzondere relatie wat luchtiger te omschrijven. Laten we het erop houden dat de Achterhoek en Twente 'goede buren' zijn. En iedereen weet hoe waardevol dat kan zijn. Inderdaad: beter een goede buur dan een verre vriend.

Gert-Jan Hospers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant