Als vrijwillig mantelbezorger op de koffie bij eenzame ouderen

Algemeen

VORDEN - Apotheek Vorden zoekt 'Mantelbezorgers' om in gesprek te gaan met geïsoleerde ouderen. Mantelbezorgers zijn vrijwilligers die om de week bij één of meer ouderen langsgaan om medicijnen te bezorgen, maar vooral om even een kop koffie te drinken en een praatje te maken.

"Bezorgers zijn eigenlijk onze ogen en oren. Ouderen die aan huis gebonden zijn, kunnen niet naar de apotheek komen, dus die spreken we niet vaak", vertelt Odette Mensink, apothekersassistente bij Apotheek Vorden en één van de initiatiefneemsters. 'Van onze bezorgers horen we dan 'Die is eenzaam' of 'Die kan misschien wel wat hulp gebruiken.' Maar de vaste medicijnbezorgers hebben volgens Mensink geen tijd om met iedereen in gesprek te gaan. Het idee om vrijwilligers in te zetten, kwam van één van de bezorgers die ermee in zijn maag zat. "Mijn vader is bezorger in de apotheek en hij kwam op een gegeven moment aan met een artikel over Apotheek de Vriendschap in Emmen die iets vergelijkbaars deden. Toen ben ik in de telefoon geklommen en heb ik ze gebeld", legt Mensink uit.

Inmiddels heeft Apotheek Vorden vier Mantelbezorgers, maar dat is nog niet genoeg. "Het dorp vergrijst en veel ouderen willen niet teveel vragen of vervelend doen", vertelt Annemiek Wolterink, initiatiefneemster en apothekersassistente. "Dat kan gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld wanneer ouderen het overzicht over hun medicatie verliezen of iets verkeerd begrijpen.". Ze hoopt dat eventuele vragen via mantelbezorgers toch bij de apotheek terecht komen: "Als mensen een vraag hebben, kunnen mantelbezorgers die aan ons doorgeven".

Mantelbezorger zijn, is vooral ook heel erg leuk volgens Anja Lensink, één van de eerste vrijwilligers. "Je doet dit uit je gevoel, uit je hart. Een vriendin van me is nu ook begonnen. Zij komt ook uit de thuiszorg, dus dat gevoel zit er toch.". Hoewel ze nog maar een paar keer is geweest, merkt ze dat haar bezoeken al effect hebben. "De eerste keer begreep mijn gast niet helemaal wat de bedoeling was', vertelt Lensink. 'Ze vroeg 'Wil je koffie?' en ik zei: 'Nou, daar kom ik eigenlijk voor!'. Nu merk ik dat ze er al echt naar uitkijkt.".

Ook Mantelbezorger worden? Kom dan langs in Apotheek Vorden of neem contact op via telefoon of e-mail.


0575 551 471

vorden@benuapotheek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant