Afbeelding

Column Melanie Koning - Noaberschap = Meesterschap

Algemeen

'Noaberschap' is in onze regio een bekend begrip. Volgens Wikipedia is Noaberschap 'een kleine sociale, overwegend agrarische gemeenschap van noabers (buren). Iedere noaber heeft in het noaberschap een zogenaamde noaberplicht. Dit is de verplichting de andere noabers desgewenst met raad en daad bij te staan.' Stichting Pak An is een Noaber, met een hele grote gemeenschap: de hele Achterhoek! We willen een goede buur zijn voor iedereen in deze regio. De regio waar onze roots liggen , waar we elkaar helpen waar nodig, maar ook samen iets vieren. 

Stichting Pak An
Met dat samen vieren hebben Zwarte Cross en Grolsch hun sporen wel al verdiend, dat behoeft geen verdere uitleg natuurlijk. Maar elkaar helpen is voor beide partijen zeker zo belangrijk. Vandaar dat er een mooie samenwerking is ontstaan in de Stichting Pak An. Met als gezamenlijk doel, de toekomst van de Achterhoek ondersteunen. De Stichting Pak An past precies in de denkwijze van Grolsch en Zwarte Cross. Tikkeltje eigenwijs, maar daar waar mogelijk een karaktervol toonbeeld voor anderen. 

We gaan het doen!
Met alleen maar praten komen we niet verder. We moesten ook daadwerkelijk iets doen! Alleen geldelijke steun is daarbij niet voldoende. Oké het is een mooie start, maar belangrijker is om iets op te bouwen, zodat je verder kunt. En daar helpen we natuurlijk graag bij. Met coaches vanuit verschillende geledingen uit beide organisatie, en inmiddels ook daarbuiten, adviseren wij meerdere projecten van de Stichting Pak An. Dat doen we met veel plezier en vol overgave. 

Robert: 'Als financieel specialist bij Grolsch sprak mij het project van de whiskydistilleerderij in Zelhem erg aan. Ik heb geholpen met een ondernemingsplan en begrotingen, zodat de benodigde financiële middelen aangetrokken konden worden. Inmiddels is deze gepassioneerde ondernemer gestart met de productie van zijn Achterhoekse Whisky!'

Jaap: 'Als coach van Kolego hadden ze behoefte aan een jurist. Iemand die hen kon helpen met het toetsen/redigeren van overeenkomsten en het adviseren over de meest geschikte rechtsvorm om het plan te verwezenlijken. Met mijn kennis als bedrijfsjurist bij Grolsch kon ik hen verder helpen.'

Bastiaan: 'Na één gesprek was me al duidelijk dat Kolego geweldige ideeën heeft die goed zijn voor de portemonnee, het milieu en eenvoudig  internationaal zijn uit te rollen. Zij weten nu veel beter hoe het concept zal worden beschermd, wie de juiste partners zijn en hoe zij daarmee willen samenwerken. We hebben nog regelmatig contact. Het geeft voldoening om mijn kennis en kunde als manager innovatie bij Grolsch in te zetten voor het creëren van een nieuwe onderneming in de Achterhoek.'

Warm hart
Met de Stichting Pak An dragen wij samen de Achterhoek een warm hart toe. Goede initiatieven en inmiddels al meer dan 100 projecten van mensen uit deze regio die de leefomgeving hier nog  mooier en bloeiender maken. Zoveel mensen met fantastische ideeën en zoveel enthousiasme. Dit is een manier van denken en werken die Grolsch en Zwarte Cross erg aanspreekt. Een wijze van onze verantwoording nemen. Wij geloven dat duurzaam en verantwoord ondernemen ons en de wereld om ons heen verder kan brengen. En daar zetten wij ons graag voor in.

Iedereen kan coach worden?
Inmiddels hebben zich ook coaches buiten Grolsch en Zwarte Cross aangemeld om projecten te ondersteunen. Geweldig!  Lijkt jou dat ook leuk of interessant en wil jij ook graag een bijdrage leveren aan de toekomst van de Achterhoek? Laat het weten en mail naar info@anpakken.nl.

Melanie Koning (1972) is al meer dan 20 jaar werkzaam bij de Grolsche Bierbrouwerij. Vanuit haar huidige functie Marketing Manager is ze betrokken geweest bij de oprichting van de Stichting Pak An en het opzetten van een eerste pool van Grolsch coaches.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant