De aanleiding voor dit onderzoek is onder meer dat school Het Hoge heeft te maken met een daling van het aantal leerlingen. Foto: Jan Hendriksen
De aanleiding voor dit onderzoek is onder meer dat school Het Hoge heeft te maken met een daling van het aantal leerlingen. Foto: Jan Hendriksen

Onderzoek naar fusie basisscholen Het Hoge en De Vordering

Algemeen

VORDEN – De besturen van basisschool Het Hoge (Vereniging voor Christelijk Onderwijs te Vorden) en van basisschool De Vordering (Stichting Katholiek Basisonderwijs Gelderland) hebben een intentieverklaring ondertekend waarin zij hebben afgesproken dat men een onderzoek gaat uitvoeren naar een fusie tussen Het Hoge en De Vordering.

Door Jan Hendriksen

De aanleiding voor dit onderzoek is onder meer dat school Het Hoge heeft te maken met een daling van het aantal leerlingen, ook in de komende jaren. Als kleine organisatie betekent dit dat bij ongewijzigd beleid afscheid moet worden genomen van een deel van het personeel. Gedwongen ontslag is daarbij niet uitgesloten. Ook ontstaat er steeds meer leegstand in de school die in 2011 aan Het Hoge een nieuwbouw kende. Omdat voor die leegstaande lokalen geen geld meer wordt ontvangen van de overheid, drukken deze kosten steeds zwaarder op de begroting van de school.

Op de lange termijn gaan deze ontwikkelingen naar het oordeel van het bestuur ten koste van de kwaliteit van het onderwijs dat aan de leerlingen kan worden aangeboden. Ook De Vordering aan Het Jebbink heeft de komende jaren te maken met een daling van het aantal leerlingen. Daarnaast zit de school in een relatief oud gebouw waarin veel geld moet worden geïnvesteerd om het weer aantrekkelijk te maken voor de toekomst. De besturen verwachten dat met een fusie van beide scholen een sterke en toekomstbestendige onderwijsvoorziening met een aantrekkelijk onderwijsgebouw in Vorden kan worden gerealiseerd.

Onderzoek kansen en risico's
In het uit te voeren onderzoek wordt gekeken naar de kansen en risico's van een fusie, de gevolgen van de fusie voor de leerlingen, ouders, personeel en medezeggenschapsraden (mr) en naar de vormgeving van de gefuseerde school. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek wordt een besluit genomen of daadwerkelijk wordt gefuseerd of niet. Dit besluit kan niet worden genomen zonder de instemming van de medezeggenschapsraden van Het Hoge en De Vordering. Voor een eventuele fusie zijn door de besturen al wel een aantal uitgangspunten geformuleerd. Zo zal de gefuseerde school een oecumenische grondslag krijgen. Dit betekent dat zowel de christelijke als katholieke identiteit herkenbaar vertegenwoordigd zullen blijven.

Onderbrengen in één gebouw
Het onderbrengen van Het Hoge onder het bestuur van SKBG is beoogd per 1 augustus 2017. Het onderbrengen van de beide scholen in één gebouw (het gebouw van Het Hoge) zal niet voor 1 augustus 2018 plaatsvinden. Dit geeft de scholen een jaar de tijd om de fusie inhoudelijk op schoolniveau goed voor te bereiden. Voor 1 augustus 2018 zullen dus ook nog geen groepen leerlingen worden samengevoegd.

Het onderkomen van school De Vordering is relatief een oud gebouw waarin veel geld moet worden geïnvesteerd om het weer aantrekkelijk te maken voor de toekomst. Foto: Jan Hendriksen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant