Foto: Achterhoekfoto.nl/Jasper Blaauw
Foto: Achterhoekfoto.nl/Jasper Blaauw

Meer dan duizend deelnemers Achtkastelenloop Vorden

Algemeen

VORDEN – De belangstelling voor de Achtkastelenloop van atletiekvereniging Hanzesport uit Zutphen was zondag 5 maart weer massaal, Iets meer dan duizend (1028) deelnemers stonden er zondagmiddag om 12.15 uur op Het Jebbink bij sporthal 't Jebbink aan de start voor de dertigste editie. Wat in 1988 ooit als een kleinschalige loop met veertien deelnemers begon is uitgegroeid tot een massale hardloopwedstrijd die verdeeld is over drie afstanden: tien, eenentwintig (halve marathon) en dertig kilometer. Vordenaar Ton ten Have stond bij al die dertig edities aan de startstreep.

Door Jan Hendriksen

Het is een kwartier voor aanvang van de loop een gekrioel van vanjewelste rond de startstreep. Talloze atleten zijn zich nog aan het 'inlopen' zoals een groep deelnemers van ruim dertig atleten van de Achterhoekse Loopgroep Zandloper. Op diverse locaties in de Achterhoek in onder meer Veldhoek, Lintelo, Bredevoort, Lievelde en Aalten is de loopgroep actief. Henk Nijhof (66) uit Ruurlo laat weten dat men speciaal voor deze loop als loopgroep heeft getraind. Inmiddels staan de 'snelle' lopers al bij de startstreep om zo rap als dat maar mogelijk is weg te komen.

Vordenaar Ton ten Have (65) die op een steenworp afstand van de startlocatie woont wordt door commentator Anton Krukerink geïnterviewd en krijgt als waardering voor zijn trouwe deelname een kleurige gele badhanddoek met de opdruk 'Ton ten Have 30x deelnemer'. Ten Have laat weten dat de Achtkastelenloop ooit als startlocatie Hotel Bakker in de Dorpsstraat had. "De eindstreep was door de VVV, die destijds de loop organiseerde, op de oprijlaan naar Kasteel Vorden getrokken." Ton te Have is een echte hardloopfreak. Hij nam al aan 78 marathons deel. De Achtkastelenloop fungeert als training voor de 79ste die hij op 23 april in Enschede loopt. De ultieme uitdaging van de Vordenaar is om zijn honderdste marathon te lopen. Zijn persoonlijke record van 2.55 20 uur op de 42 kilometer en 195 meter lange loop dateert van 5 november 1989 in New York.

Evenals het gros van de ruim duizend deelnemers ging Ton ten Have ook van start op de dertig kilometer (449) loop die grotendeels of in de directe omgeving langs de Vordense kastelen liep. De loop voerde de deelnemers grotendeels over asfaltwegen en over enkele nostalgische klinkertjes en verharde fietspaden. Veel hardlopers gebruikten de langste loop als ideale voorbereiding op de marathon van Rotterdam en Enschede.

Verzorgingsposten
Bij de verzorgingspost rond de tien kilometer aan de Wiersserbroekweg voorzagen een drietal scouts van de Vordense scoutinggroep David G. Alford de deelnemers van een bekertje water of sportdrank. Koert Nijenhuis (15) uit Zelhem, Douwe Hermans (12) uit Keijenborg en Stijn Holtslag (21) uit Wichmond hadden de handen vol om aan alle deelnemers van een verfrissing te voorzien. Reinier Hendriksen die tegenover het verversingspunt woont hielp daarom spontaan. In totaal waren er zes verzorgingsposten ingericht. Honderd vrijwilligers waaronder een vijftien leden van Vordense EHBO afdeling zorgden ervoor dat alles in goede orde verliep. Na afloop kregen alle deelnemers een bosje narcissen van Bloemsierkunst Elbrink Vorden mee naar huis.

Winnaars
De tien kilometer loop werd bij de mannen gewonnen door Jordy Kloet uit Doetinchem in een tijd van 34.22 minuten, gevolgd door Edwin Ruumpol uit Borculo (37.11) en Iljo Fluit uit Ede (37.23). Bij de vrouwen won Lucie van Geneugten uit Nijmegen deze afstand in een tijd van 39.43 minuten. De twintig kilometer bij de mannen werd een prooi voor Wouter Doesburg uit Hengelo (O) in een tijd van 1.12.41 uur gevolgd door David Klein uit Vorden (1.17.08) en Rik Wolswinkel van atletiekvereniging Altis uit Amersfoort (1.19.48). Bij de vrouwen finishte Mariëtte ten Bokkel van atletiekvereniging Argo uit Doetinchem in een tijd van 1.37.44 als eerste over de twintig kilometer. De dertig kilometer werd bij de mannen gewonnen door Mark Muller uit Holten in een tijd van 1.45.08 uur gevolgd door Guus Janssen uit Ooij (1.48.04) en Remi Rondeel van Argo (1.48.09). Lisa te Molder uit Zieuwent was de snelste vrouw op de dertig kilometer: 2.02.13 uur.


Voor meer foto's, zie achterhoekfoto.nl

Foto: Achterhoekfoto.nl/Jasper Blaauw
Foto: Achterhoekfoto.nl/Jasper Blaauw
Foto: Achterhoekfoto.nl/Jasper Blaauw

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant