'Gezicht op Zutphen' door H. Dijkjans. Foto: PR
'Gezicht op Zutphen' door H. Dijkjans. Foto: PR

Opening Museum voor Achterhoekse Schilderkunst in Kulturhus

Algemeen

VORDEN - Op vrijdag 7 april vindt de opening plaats van het nieuwe Museum voor Achterhoekse Schilderkunst in het Kulturhus te Vorden. Het onderwerp van deze eerste tentoonstelling is 'Dijkjans en Kunstvrienden'. Werk van de bekende Zutphens/Warnsveldse kunstenaar Herman Dijkjans staat centraal, waar omheen werken van de Vordense kunstenaar Albert Michael Jörissen te zien zullen zijn, maar ook werk van bij voorbeeld de keramist Erik Windig en nog meer kunstvrienden en tijdgenoten van Dijkjans.

De Stichting Zutphense Kunst Collectie moest halverwege 2016 uit haar onderkomen bij theater en congrescentrum de Hanzehof vertrekken. Pogingen om elders in Zutphen onderdak te vinden mislukten, ondanks de toegezegde steun van de gemeente. Gelukkig werd in Vorden een goed onderkomen gevonden in het dorpscentrum. Het bestuur van het Kulturhus verleende volop medewerking en als resultaat is nu de eerste tentoonstelling klaar voor presentatie aan het Achterhoekse publiek.

Bijzonder aan deze presentatie is dat naast het niet vaak tentoongestelde werk van Dijkjans ook werk van Albert Michael Jörissen te zien is. De laatste keer dat kunstwerken van hem getoond werden is alweer vijftien jaar geleden toen in Vorden in de Openbare Bibliotheek een uitvoerige presentatie van zijn werk plaatsvond. De stichting Zutphense Kunst Collectie bezit ongeveer tweeduizend kunstwerken van plaatselijke en regionale kunstenaars, in de vorm van schilderijen, aquarellen en tekeningen. Deze collectie toont een beeld van ruim honderd jaar streekgebonden kunstgeschiedenis. De laatste tijd krijgt in veel steden en streken de eigen lokale en regionale schilderkunst meer en meer aandacht en waardering. Het belang van deze initiatieven is immers dat de lokale en regionale schilderkunst mede bepalend is voor de artistieke identiteit van stad of streek. Deze musea tonen vaak prachtig werk van plaatselijke kunstenaars, die echter niet tot de avant garde van hun tijd behoorden en daardoor minder bekend werden. Een voorbeeld van zo'n regionaal initiatief in onze eigen buurt is het Noord-Veluws Museum in Nunspeet, waar momenteel fraai werk van de kunstschilder Jos Lussenburg centraal staat.

Na 7 april kun je de tentoonstelling bezoeken. Het Kulturhus, Raadhuisstraat 6 in Vorden, is doorgaans op alle werkdagen geopend.

Gastvrouwen/-heren gezocht
Men is nog op zoek naar gastvrouwen/gastheren die in Vorden willen helpen in het nieuwe museum. Aanmelden hiervoor kan bij Wouter Derksen via 0575-525165. Het museum is te volgen op Facebook.


facebook.com/MASinVorden

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant