Groepsfoto na de overhandiging van de spullen bij gehandicaptenstichting Echo Kamerun. Foto: PR
Groepsfoto na de overhandiging van de spullen bij gehandicaptenstichting Echo Kamerun. Foto: PR

Vordense ondernemers doneren goederen voor Kameroen

Algemeen

VORDEN – Op 11 januari dit jaar vertrok Jan Holtrigter uit Vorden met twee koffers vol met goederen van Vordense ondernemers voor tien dagen naar Kameroen. Naast de goederen die hij zelf al had verzameld, waren voetbalvereniging Vorden, Europlanet, Hema, Bruna en Rabobank bereid spullen te doneren voor de gehandicaptenstichting 'Association Humanitaire pour la Promotion des Personnes Vulnérables' (AHP²V) in Baham en diverse scholen in Kribi, twee dorpjes in Kameroen. "Vordense ondernemers: nogmaals bedankt, het werd enorm gewaardeerd!", zo laat Holtrigter weten mede namens de stichtingen, scholen en lokale bevolking waar de spullen dankbaar werden ontvangen.

Door Bernadet te Velthuis

Het hele idee ontstond vanuit een gezamenlijke vriendengroep uit Duitsland. Eén van deze personen Wolfgang Biedermann, een bevriende kennis van Jan Holtrigter, zet zich samen met zijn vrouw al jaren in voor de stichting LAFIM, een stichting die onder andere als doel heeft om mensen met een beperking een plek te laten vinden binnen de arbeidsmarkt. Vanuit deze stichting en de vriendengroep is door de jaren heen een band ontstaan met het dorpje Kribi in Kameroen wat leidde tot het idee om scholen daar te ondersteunen. Daarnaast is Biedermann voorzitter van gehandicaptenstichting Echo Kamerun in Baham. Holtrigter: "Jaarlijks gaat Wolfgang naar Kameroen om de gang van zaken rondom beide projecten te bekijken. Gekscherend zei ik tegen hem: 'volgende keer als je gaat, laat het me weten. Dan ga ik wel mee'. Dat liet hij mij geen tweede keer zeggen."

Jan was echter niet van plan om enkel naar Kameroen te gaan om vakantie te vieren: "Je wilt wat doen voor die mensen dus ik vroeg me af wat gewenst of nodig zou zijn, dan kon ik dat meenemen. Na overleg met Wolfgang bleek dat schriften, pennen en knutselspullen zeer gewenst waren voor de scholen en dat ook kleding welkom was. Toen ben ik gaan rondvragen en stelde ik kennissen en ondernemers in Vorden op de hoogte van mijn plannen".

En dit bracht flink wat spullen op. Europlanet doneerde notitieblokjes, gummen en ruim vijfhonderd balpennen, en Hema gaf stapels schriften. Na een gesprek met Marc van der Linden, voorzitter van V.V. Vorden, bleek dat de voetbalvereniging nog over bijna nieuwe voetbalshirts beschikte van sponsor Grotenhuys. Holtrigter: "Deze shirts waren gesponsord in de tijd dat Grotenhuys nog C1000 was. Later werd dit Albert Heijn en werden de shirtjes dus vervangen". Tot slot doneerde Rabobank Vorden, toen Jan op de Kerstmarkt in Vorden vorig jaar over de actie vertelde, ook nog eens vele notitieblokjes en pennen. En Carmen van de Bruna in Vorden was zo enthousiast dat ze zelfs speciaal knutselspullen (waaronder vouwpapier en stickervellen) bestelde om mee te geven. "Geweldig", vindt Holtrigter, "Ik vertrok uiteindelijk met twee grote koffers vol naar Kameroen".

Aangekomen in Kameroen werden de heren opgevangen door local Henry, die hen overal mee naar toe nam. Het avontuur begon in Kribi, waar een bezoek werd gebracht aan een lagere school, een katholieke school en een lyceum om de diverse meegenomen goederen te verdelen. Holtrigter: "Eenmaal aangekomen bij het lyceum gaf de directeur aan dat de docenten, die samen een voetbalteam vormen, de voetbalshirts goed zouden kunnen gebruiken. De docenten waren er erg blij mee, de directeur heeft later nog foto's van een voetbalwedstrijd gestuurd waar de docenten in hun nieuwe tenue te zien zijn.".

Tot slot, na bijna een dag reizen, was het tijd om de spullen te overhandigen aan gehandicaptenstichting AHP²V in Baham. "Ongekend hoe vrolijk deze kinderen zijn ondanks de slechte omstandigheden en het feit dat gehandicapten veelal niet geaccepteerd worden in de samenleving. Verantwoordelijke van de stichting, dhr. Zachari, werkt zich te pletter om deze kinderen een goed toekomstperspectief te bieden, echt fantastisch hoe die man zich inzet voor hen met de weinig middelen die hij hiervoor heeft!". Hoogtepunt voor de stichting is het feit dat zij sinds kort beschikking hebben over vijf hectare grond, waar Zachari een akker van wil maken om bijvoorbeeld avocado's en bananen te laten groeien om mogelijk te verkopen. Holtrigter:"Het is belangrijk dat dit verder ontwikkeld wordt, dat geeft die mensen een doel. Onze intentie is daarom om een zeecontainer te kopen en te vullen met goederen voor de instelling en landbouwspullen. Deze container kan dan tevens ter plekke als opslag dienen. Iedereen die goederen hiervoor aan kan bieden mag contact met mij opnemen via j.holtrigter@chello.nl".

Personen die geïnteresseerd zijn om financiële steun te bieden aan Echo Kamerun, kunnen dit doen via IBAN: DE76 1605 0000 3651 0354 40 onder vermelding van 'Zachari Baham'.


Overhandiging van de voetbalshirts van v.v. Vorden van sponsor (toen nog C1000) Grotenhuys aan het docententeam van een lyceum in Kribi, Kameroen. Foto: PR

Overhandiging van de voetbalshirts van v.v. Vorden van sponsor (toen nog C1000) Grotenhuys aan het docententeam van een lyceum in Kribi, Kameroen. Foto: PR
Overhandiging spullen op scholen. Foto: PR
Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant