De leden van het stembureau in het Kulturhus: Anne Rie Westerink, Danique Waanders en Herman Lensink. Foto: Jan Hendriksen.
De leden van het stembureau in het Kulturhus: Anne Rie Westerink, Danique Waanders en Herman Lensink. Foto: Jan Hendriksen.

'Ik ben blij dat ik op deze manier een steentje kan bijdragen'

Algemeen

Reacties leden stembureau Vorden

VORDEN – In de gemeente Bronckhorst kon er op 15 maart op tientallen stembureaus gestemd worden voor de Tweede Kamerverkiezingen. In Vorden, Kranenburg en Wichmond waren vijf stembureaus ingericht: die bij het Ludgersgebouw, school De Kraanvogel, school De Vordering en in het Kulturhus (2). Leden van de diverse stembureaus zorgden namens de gemeente Bronckhorst voor een soepel verloop van het stemproces. De redactie van Contact Bronckhorst Noord bezocht één van die stembureaus in Vorden: in het Kulturhus. We spraken met drie Vordense leden van dit stembureau: Anne Rie Westerink (67), Danique Waanders (22) en Herman Lensink (67) en legden hun de volgende vijf vragen voor.

Door Jan Hendriksen

Bent u als (vrijwilliger) aangewezen of heeft u zich aangemeld om op het stembureau zitting te nemen?
Anne Rie Westerink: "Jaren geleden (ik werkte toen bij de gemeente) kwam men stembureauleden tekort en heb ik gereageerd op een interne oproep van de gemeente. Sindsdien word ik elk jaar benaderd of ik weer wil zitting nemen waarop ik tot nu toe positief reageer." Danique Waanders: "Ik heb me denk ik zo'n drie jaar geleden aangemeld om op een stembureau te zitten. En elk jaar als er verkiezingen zijn krijg ik een mail met een uitnodiging of ik weer op een stembureau wil zitten." Herman Lensink: "Ik heb mij aangemeld om op het stembureau zitting te nemen."

Wat bezielt iemand om van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in een stembureau te zitten?
Anne Rie Westerink: "We zitten niet van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, maar het is (ook in twee ploegen) wel een hele zit, inclusief het tellen van de stemmen na 21.00 uur. Tot nu toe heb ik er plezier in. Ik kom veel mensen tegen en vind het leuk om als er bijvoorbeeld wat 'moeilijk' gereageerd wordt het in goede banen te leiden. Op deze manier een steentje bijdragen en samen de klus klaren geeft voldoening."
Danique Waanders: "Het is bij ons niet zo dat je de hele dag op het stembureau aanwezig moet zijn. Er zijn twee shifts, een ochtendploeg en een middagploeg. Uiteindelijk moeten beiden shifts na 2.:00 uur de stemmen tellen. De reden waarom ik op een stembureau zit is omdat ik graag wil helpen. Daarnaast is het elke keer een hele pittige dag omdat het soms heel rustig kan zijn maar afgelopen woensdag was het ontzettend druk. We hadden geen moment om even te kletsen of te eten. Maar dat maakt het niet minder leuk. Ik ben blij dat ik op deze manier toch een steentje kan bijdragen."
Herman Lensink: "Wij hadden twee groepen: de ene groep tot 13.30 uur en de andere groep na 13.30 uur. Ik zat in de middaggroep. Ik vind het geen bezieling om op een stembureau te zitten. Ik doe dit al jaren."

Heeft u een cursus moeten volgen om deze taak te mogen uitvoeren?
Annie Rie Westerink: "We hebben eerder instructieavonden op het gemeentehuis gehad en een paar jaar geleden op internet een cursus gevolgd (met certificaat). De laatste jaren volgen we een 'opfriscursus'. De gemeente mailt daartoe enkele links."

Danique Waanders: "Ja, er is wel een (online)cursus die uitgevoerd moet worden."

Herman Lensink: "Wij hebben hiervoor geen cursus gevolgd maar kregen de opdracht de instructievideo hiervoor te bekijken. Ook waren er hierover twee voorlichtingsavonden in het gemeentehuis. Tijdens deze voorlichtingsavond werd het document Stembureau-instructie voor de dag van de stemming aan ons uitgereikt."

Hoe heeft u dag er vandaag uitgezien en wat voor taak had u precies?
Anne Rie Westerink: "De dag was zeer druk. Opkomst in het Kulturhus was over de honderdtien procent. Officieel was ik derde lid, maar in de praktijk hebben we elkaar als tweede en derde lid afgewisseld. Het derde lid ziet vooral toe dat de stemmers hun stembiljet(ten) in de bus doen, ziet verder toe dat alles ordelijk en volgens de regels verloopt en springt bij waar gewenst."

Danique Waanders: "Mijn taak was tweede lid. Dit houdt in dat er een nummer wordt opgenoemd door de voorzitter. Als tweede lid kijk je of dat nummer op een bepaalde lijst staat. Zodra dat nummer op de lijst staat dan mag die persoon niet stemmen. Woensdag heb ik vooral veel gewisseld met het derde lid,die kijkt of alles volgens regels verloopt op het stembureau. Na 21.00 uur hebben we met in eerste instantie acht man de stemmen geteld. Maar omdat de opkomst zo hoog was hebben we nog versterking gekregen. Uiteindelijk waren we om 01.15 uur klaar met alle stemmen tellen en werd het door de voorzitter naar het gemeentehuis gebracht. Het stembureau is opgeruimd en om 01.45 lag ik heerlijk na een intensieve maar leuke dag in bed."

Herman Lensink: "Het was een zeer drukke dag. Ik was waarnemend voorzitter. Dit hield in dat de kiezer zijn/haar stempas of kiezerspas aan mij gaf en na controle ik een stembiljet overhandigde."

Is een dag (deel) op een stembureau bivakkeren 'een eer'?
Anne Rie Westerink: "Ik ervaar het zitten op een stembureau niet zozeer als een eer, maar doe het met plezier." Danique Waanders: "Een eer vind ik lastig. Wel krijg ik vaak te horen dat mensen respect hebben voor de mensen die daar zitten. Dat vind ik toch wel heel erg leuk om te horen." Herman Lensink: "Het is voor mij geen eer. Ik vind het belangrijk dat ik behalve het uitbrengen van mijn stem mij ook nog op een andere wijze voor de verkiezingen kan inzetten."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant