Het winnende ontwerp 'Rondom' van Maria Roosen krijgt een plek op de rotonde in Vorden. Foto: Gemeente Bronckhorst
Het winnende ontwerp 'Rondom' van Maria Roosen krijgt een plek op de rotonde in Vorden. Foto: Gemeente Bronckhorst

Geen 'Grasjurk' maar kunstwerk 'Rondom' op rotonde in Vorden

Algemeen

VORDEN - Niet de 'Grasjurk' van oud-Vordenaar Antoine Peters, maar het ontwerp 'Rondom' van Maria Roosen wordt gerealiseerd op de rotonde bij de Horsterkamp in Vorden. Dat maakte de gemeente Bronckhorst woensdag 22 maart bekend. Bij een verkiezing gingen 160 van de 274 stemmen naar een alternatief ontwerp, waar de 'Grasjurk' er een van was. Het college van b en w wil echter vasthouden aan de procedure en vindt dat de alternatieve ontwerpen niet voldoen aan de opdracht. Van de drie ontwerpen die wel voldoen, kreeg Roosen de meeste stemmen.

Om de rotonde in Vorden aan te kleden en het centrum daarmee een fraaie entree te geven, wil de gemeente een kunstwerk plaatsen. Inwoners van Vorden kregen de kans om mee te denken over hoe dit kunstwerk er uit komt te zien. Inwoners konden allereerst richting geven aan de invulling van de entree, zoals de stijl, de vorm en locatie waar het object moet komen. Op basis van ongeveer honderd reacties van inwoners heeft de jury, bestaande uit vier Vordenaren aangevuld met wethouder Engels van kunst en cultuur, een opdracht omschreven waaraan het kunstwerk moet voldoen: 'op de rotonde, groen, rust, duurzaam, in overeenstemming met de omgeving, driedimensionaal, figuratief object, niet massief of te groot, geen overlast voor de omwonenden, verwijzing naar historische context acht kastelen en het kasteel Vorden'.

Vervolgens is het bureau Kunstwerk Gelderland benaderd om een selectie van vijftien kunstenaars aan te leveren, passend bij de geformuleerde opdracht. Uit de selectie koos de jury drie kunstenaars die een schetsontwerp mochten maken. Deze schetsontwerpen werden in het Kulturhus gepresenteerd aan de inwoners, die daar hun voorkeur kenbaar konden maken.

Er kwamen veel reacties van inwoners binnen, met name via social media. De uitgebrachte stemmen (274) lieten grote verdeeldheid zien. Op 114 formulieren werd een stem uitgebracht op één van de drie schetsontwerpen. Op de overige formulieren werd grotendeels aangegeven dat mensen een voorkeur hadden voor een alternatief ontwerp. De jury was van mening dat er onvoldoende draagvlak was voor de drie ontwerpen. Dit was de aanleiding voor de jury om de opdracht terug te geven aan de gemeente.

Omdat de alternatieve ontwerpen niet pasten binnen het proces en niet voldeden aan de gestelde opdracht, hebben b en w deze uiteindelijk niet meegenomen in de keuze. Wethouder Engels: "We houden het fair richting de drie geselecteerde kunstenaars, waarmee we een overeenkomst zijn aangegaan. Zij voldoen met hun ontwerpen aan de geformuleerde opdracht en hebben zich ingezet om iets passends neer te zetten. Ik ben er ook van overtuigd dat het gekozen ontwerp 'Rondom' bij zal dragen aan een mooie entree van Vorden."

Maria Roosen mag nu het kunstwerk gaan maken. Zodra het klaar is komt het op de rotonde van Vorden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant