De 'Grasjurk' van Antoine Peters gaat er niet komen in Vorden. Foto: PR
De 'Grasjurk' van Antoine Peters gaat er niet komen in Vorden. Foto: PR

Antoine Peters teleurgesteld na afwijzing plan voor Grasjurk op rotonde Vorden

Algemeen

VORDEN - "Het was mijn ultieme droom om mijn geboortedorp Vorden landelijk en misschien wel internationaal op de kaart te zetten met de Grasjurk", vertelt Antoine Peters. Hij is dan ook teleurgesteld in de gemeente vanwege haar besluit om niet zijn ontwerp voor een kunstwerk op de rotonde bij de Horsterkamp, maar dat van Maria Roosen te kiezen. "Niet om mijn eigen eer, maar vanwege de in mijn ogen bureaucratische wijze waarop de gemeente met mijn plan is omgegaan."

Door Gerwin Nijkamp

Maria Roosen mag dan met haar ontwerp 'Rondom' als winnaar uit de bus zijn gekomen, de 'Grasjurk' van de landelijke geroemde modeontwerper Antoine Peters kreeg meer stemmen. Dit ontwerp paste volgens het college echter niet in het proces en zou niet voldoen aan de opdracht.

Inwoners denken mee over kunstwerk
Terug naar de zomer van 2016. De gemeente Bronckhorst vraagt inwoners mee te denken over de invulling van de nieuwe rotonde bij de entree van het kastelendorp. De in Amsterdam woonachtige Peters krijgt via zijn ouders, die in Vorden wonen, lucht van het rotondeproject. Hij laat de gemeente weten ideeën te hebben voor een kunstwerk, een concreet concept is er dan echter nog niet.
Ondertussen stelt een jury, bestaande uit vier Vordenaren aangevuld met wethouder Engels van kunst en cultuur, op basis van honderd reacties criteria op, waaraan het kunstwerk moet voldoen: op de rotonde, groen, rust, duurzaam, in overeenstemming met de omgeving, driedimensionaal, figuratief object, niet massief of te groot, geen overlast voor de omwonenden, verwijzing naar historische context acht kastelen en het kasteel Vorden.
Vervolgens is het bureau Kunstwerk Gelderland benaderd om een selectie van vijftien kunstenaars aan te leveren, passend bij de geformuleerde opdracht. Uit de selectie kiest de jury drie kunstenaars die een schetsontwerp mogen maken. Deze schetsontwerpen worden in het Vordense Kulturhus gepresenteerd aan de inwoners, die daar hun voorkeur kenbaar kunnen maken.

Vrouw in grasjurk ontvangt bezoekers met open armen
Peters hoort niet bij die drie geselecteerde kunstenaars, maar presenteert zijn 'Grasjurk' via Facebook. Het concept: een vrouw in het midden van de rotonde draagt een baljurk van gras en ontvangt de bezoekers van Vorden met open armen bij de entree van het dorp. De jurk verandert met de seizoenen door de beplanting en is verder een knipoog naar de baljurken en kostuums die eeuwen geleden werden gedragen tijdens feesten in de vele kastelen die Vorden rijk is. Voor automobilisten die over de rotonde rijden zou het moeten lijken alsof de dame pirouettes draait.

Jury geeft opdracht terug
Op social media is er veel bijval voor het ontwerp van de geboren Vordenaar. Het blijft echter niet alleen bij likes en complimenten op Facebook. Maar liefst 136 mensen besluiten een vierde hokje op het stembiljet te zetten om hun voorkeur voor de 'Grasjurk' uit te spreken. Als blijkt dat maar 114 van 274 stemmen naar de drie gekozen schetsontwerpen gaat, besluit de jury de opdracht terug te geven aan de gemeente: er is volgens haar te weinig draagkracht voor die drie ontwerpen.

Vasthouden aan proces
Het college besluit desalniettemin vast te houden aan het proces dat vooraf is vastgesteld. "De roep op Facebook om te kiezen voor de 'Grasjurk' doorkruiste het proces", vertelt wethouder Engels. Hij zag het echter niet zitten om het ontwerp van Peters toe te voegen aan de keuzemogelijkheden. "Het voldeed niet aan alle criteria die in de opdracht waren omschreven." Ook het feit dat de modeontwerper geen ervaring heeft met kunst in de openbare ruimte speelde mee bij de overweging. "Een onderbouwing over het onderhoud en de historische context ontbreken bijvoorbeeld", licht hij toe. Ook vindt Engels het niet eerlijk tegenover de andere kunstenaars om tijdens het proces nieuwe deelnemers toe te voegen of de criteria aan te passen. "We houden het fair richting de drie geselecteerde kunstenaars, waarmee we een overeenkomst zijn aangegaan. Zij voldoen met hun ontwerpen aan de geformuleerde opdracht en hebben zich ingezet om iets passends neer te zetten."



Het winnende ontwerp 'Rondom' van Maria Roosen krijgt een plek op de rotonde in Vorden. Foto: Gemeente Bronckhorst

Teleurstelling bij Antoine Peters
"Het is de manier waarop de gemeente is omgegaan met mijn plan en de wijze waarop de communicatie verliep, die mij teleurstellen", laat Antoine Peters weten. "Al in het begin heb ik mijn plan kenbaar gemaakt, maar kreeg telkens nul op het rekest." Hij verwijt de gemeente een bureaucratische opstelling. "Naar mijn idee voldoet mijn ontwerp wel degelijk aan de criteria, maar ook al zou dat niet zo zijn, dan was ik met alle plezier in gesprek gegaan om een oplossing te vinden."
Het argument dat hij geen ervaring zou hebben met kunst in de openbare ruimte, vindt Peters een zwak argument. "Alle kunstenaars moeten ergens beginnen. De gemeente had hier een voorbeeldrol kunnen spelen om mensen te stimuleren zelf initiatieven te nemen."
De modeontwerper noemt zichzelf een trots Vordenaar en had zijn dorp graag landelijk en internationaal met dit kunstwerk op de kaart gezet. "Dat had er naar mijn idee zeker ingezeten. Landelijke media hebben zelfs al aandacht besteed aan het ontwerp", vertelt hij. De gemeente gunt de opdracht echter aan Maria Roosen. Zij gaat het kunstwerk nu maken en zodra het klaar is, komt het op de rotonde te staan.
De ultieme droom van Antoine Peters wordt voorlopig dus geen werkelijkheid. Of dat ooit wel zal gebeuren, weet Peters nog niet. "Het plan ligt er nu. Wie weet komt het er ooit op een andere plek of in een ander dorp."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant