De zwerfvuilgroep Hackfort onder leiding van Harry Wagenvoort. Foto: Liesbeth Spaansen
De zwerfvuilgroep Hackfort onder leiding van Harry Wagenvoort. Foto: Liesbeth Spaansen

Vorden weer buiten 'gewoon' schoon

Algemeen

VORDEN - Vele vrijwilligers kwamen zaterdag 25 maart naar twaalf locaties in en rond Vorden. Zij gaan al jarenlang elk met hun eigen groep op pad tijdens de jaarlijkse zwerfvuil ophaaldag. In totaal gingen 133 vrijwilligers van buurt-, sport- en andere verenigingen en de plaatselijke Wildbeheer Eenheid aan de slag. Medewerking werd verleend door Natuurmonumenten en de gemeente Bronckhorst.

Door Liesbeth Spaansen

Wethouder Arno Spekschoor woont zelf in Vorden en steekt elk jaar de handen uit de mouwen tijdens deze vrijwilligersactiviteit. "Altijd met de groep Eelbrink. Toen ik geen wethouder was, liep ik met mijn dochter samen. Sinds ik wethouder ben is het wisselend, in de Veldhoek, dan weer Steenderen, nu weer een keer in Vorden. Het is gewoon leuk, heel gezellig. Een van de dames bakt al jarenlang koek."

Naast dat het gezellig is met elkaar iets te doen, verleden jaar werd er in het buitengebied van Vorden 1040 kilogram zwerfvuil opgeraapt, is het eigenlijk triest dat het nodig is. "Dat klopt, maar je ziet ook vanmorgen weer, dat het zwerfvuil wat aan het afnemen is. Het is behoorlijk minder. Dat kan eenmalig zijn, je moet het altijd in de gaten houden, maar het valt mij reuze mee. Dat hoorde ik meerdere zeggen. Mensen zijn milieubewuster geworden, gaan alles zelf weer meenemen of als ze met de hond wandelen, pakken ze het ook op. Maar het blijft nodig om te blijven rapen, het zal niet verteren."

Ria van Vleuten coördineerde de ochtend. "Er is ook een kampeertent gevonden, en een droogmolen. Dat zijn bijzondere dingen", vertelt ze. "In totaal hebben 113 volwassenen en 20 kinderen meegeholpen vandaag."

School De Kraanvogel had een projectweek over zwerfvuil in de week voor deze schoonmaakdag. Op vrijdag 24 maart gingen alle leerlingen aan de slag om vuil op te halen rond de school en de kern Kranenburg. Zij kregen allemaal een diploma.

De vrijwilligers kwamen na een ochtend werken met de zakken afval naar het terrein van Natuurmonumenten aan de Baakseweg in Vorden. Dankwoorden voor iedereen van Ria van Vleuten en de wethouder Spekschoor. Hij zei: "Een prachtige afsluiting van de zwerfvuildag in Vorden. We hebben prachtig weer. Het is minder dan voorgaande jaren, een goede ontwikkeling, ik hoop dat dat gaat doorzetten. Alle mensen bedankt voor jullie hulp vandaag, jong en oud was actief. Dat jonge kinderen helpen met rapen, is belangrijk voor de toekomst. Eet smakelijk zo, en vooral aan de organisatie heel veel dank voor een prachtige zwerfvuildag in Vorden."

De vrijwilligers gingen aan tafel voor een drankje en een boerenkoolmaaltijd, verzorgd door Hotel Bakker, nadat enkele leden van Wildbeheer de actie hadden 'afgeblazen'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant