Burgemeester Besselink met de onderscheiden Bronckhorsters Gerrit Vlogman, Henk Berenpas en Frans Bakx. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Burgemeester Besselink met de onderscheiden Bronckhorsters Gerrit Vlogman, Henk Berenpas en Frans Bakx. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Drie Bronckhorsters krijgen Koninklijke onderscheiding van Burgemeester Besselink

Algemeen

Het heeft zijne majesteit behaagd

HENGELO - In het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo reikte burgemeester Marianne Besselink tijdens een feestelijke bijeenkomst op 26 april, aan drie Bronckhorster inwoners: Henk Berenpas, Gerrit Vlogman en mr. Frans Bakx, allen uit Vorden, een koninklijke onderscheiding uit.

De burgemeester heette iedereen welkom op het gemeentehuis van Bronckhorst voor de lintjesregen 2017. "Een keer per jaar organiseren wij een speciale bijeenkomst voor mensen die zich op een bijzondere wijze hebben ingespannen voor de samenleving. En zij hebben dat op zo'n manier gedaan, u vermoed het al, dat zij de aandacht hebben getrokken van zijne majesteit de koning. Alle drie hebben ze één gemene deler: ze blinken niet alleen uit in hun dagelijks werk, maar zij hebben zich ook vrijwillig ingezet voor ons land, hun dorp, onze regio of sector waarin zij werken." Familie, vrienden en kennissen zijn maandenlang bezig geweest met de voorbereidingen en alle drie heren werden met een smoes naar het gemeentehuis gelokt om ze te verrassen. De burgemeester vindt het een mooie traditie.

Henk Berenpas, Lid in de Orde van Oranje Nassau
"U dacht dat ik als nieuwe burgemeester alles wilde weten over de historie van de schietvereniging en met die smoes bent u vanochtend naar het gemeentehuis gelokt. Die historie wil ik ook nog een keer van u horen, maar vandaag niet, u bent hier om een koninklijke onderscheiding in ontvangst te nemen."
Henk Berenpas was van 1982 tot 2002 voor de schietvereniging Oost-Gelderland in Varsseveld een bevlogen hoofdbestuurslid. Mede door hem zijn nu meer dan dertig plaatselijke schietverenigingen uit de gehele regio Oost-Gelderland aangesloten. Hij werd er benoemd tot erelid. Van 1962 tot heden is hij voorzitter, secretaris en trouw lid van schietvereniging De Wildenborch in Vorden. "Daarnaast staat uw leven ook in het teken van kippen, daar hebben wij elkaar ontmoet." Henk Berenpas was van 1979 tot 1997 vrijwilliger bij en voorzitter van Pluimvee en Konijnenvereniging in Vorden; hij is de heroprichter van de vereniging in 1979. "U heeft het kippenras brahma buff-blauwcolumbia groot, ik heb hem gezien, erkend gekregen in Nederland." Van 1969 tot 2016 was hij vrijwilliger bij kleindierenvereniging Peklo (Pluimvee en Konijnenfokkersvereniging) in Lochem e.o. Sinds 1969, 48 jaar, is hij lid van de bond van pluimveeliefhebbers van Nederland en helpt hij met op- en afbouw tijdens de jaarlijkse tentoonstelling van de PKV in Vorden.

Gerrit Vlogman, Lid in de Orde van Oranje Nassau
"Mijnheer Vlogman. U bent naar het gemeentehuis gelokt voor een laatste overleg voor de Roll-over Bronckhorst, die op 20 mei hier vanaf het gemeentehuis vertrekt." Van 2010 tot heden is Gerrit Vlogman penningmeester en vrijwilliger, waaronder sponsorwerving, bij dit driedaagse evenement, dat speciaal wordt georganiseerd voor mensen die rolstoel- of scootmobiel gebonden zijn, dit jaar voor de dertiende keer. "Daarnaast verzorgt u bij meerdere verenigingen en instanties financiën, bankzaken, archivering, kaszaken en u brengt structuur aan in de administratie. U heeft oog en oor voor de kwetsbare medemens, die onze inzet en ondersteuning nodig heeft."

Van 1979 tot 1986 is hij secretaris van rijvereniging en ponyclub De Graafschap in Vorden en van 1980 tot heden vrijwilliger bij zangkoor Capella Bronckhorst in Steenderen. Van 1986 tot 1995 was hij diaken van Dorpskerk in Vorden, tussen 2000 en 2008 lid van het college van kerkrentmeesters en kerkenraad Hervormde Gemeente Vorden. Daarnaast doet hij vanaf 2009 bij het Hospice in Zutphen twee dagen per week geheel belangeloos de administratie. In 2010 en 2011 was hij voorzitter werkgroep geld- en fondsenswerving ten behoeve van de restauratie en renovatie Dorpskerk in Vorden. Van 2010 tot heden is hij gids bij de Achtkastelenfietstocht VVV Vorden. Van 2010 tot heden is hij penningmeester De Zonnebloem regio IJsselstreek en van 2012 tot heden medeoprichter van en vrijwilliger bij stichting Vrienden van de Dorpskerk in Vorden. En hij is vanaf 2013 tot heden penningmeester bij Oudheidkundige Vereniging Oud Vorden.

Mr. Frans Bakx, Ridder in de Orde van Oranje Nassau
"Mijnheer Bakx, u was in de veronderstelling dat u vandaag een afspraak had op het gemeentehuis om een mogelijke bouwopdracht te bespreken. Jammer dat ik u moet meedelen dat die bouwopdracht niet doorgaat, maar wij doen er iets anders leuks voor in de plaats. Omdat uw notariskantoor in Overijssel gevestigd is, hebben veel vrijwilligerstaken en activiteiten in deze provincie plaatsgevonden."
Van 1973 tot 1983 was de heer Bakx penningmeester van de stichting Natuur en Milieu Overijssel, tussen 1981 en 2001 voorzitter commissie van toezicht Penitentiaire Inrichtingen Almelo, van 1987 tot 2005 bestuurslid van de stichting Ondernemerscentra Enschede en van 1987 tot 2008 penningmeester van de stichting Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) Nederland. Van 2000 tot 2003 was hij voorzitter van Bachsociëteit Deventer, 2001 tot 2009 voorzitter klachtencommissie gezamenlijke woningcorporaties Deventer, van 2002 tot 2013 vrijwilliger bij en voorzitter van stichting Synagoge Enschede. Vanaf 2014 tot heden is hij bestuurslid stichting Twentse Mathëus Passion en van 2015 tot heden voorzitter stichting fondsenwerving Orkest van het Oosten. Daarnaast vervulde mijnheer Bakx verschillende commissariaten binnen onder andere de bouw, onderwijs en cultuur en heeft hij meerdere bedrijven van steun en advies voorzien.
"Vanwege uw maatschappelijke inzet die een uitstraling heeft naar de landelijke samenleving heeft het zijne majesteit de koning behaagt u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau."

Na het proosten op de koning bracht een delegatie van het Orkest van het Oosten een muzikaal eerbetoon, waarna de drie onderscheiden Bronckhorsters konden worden gefeliciteerd en feestelijk samen konden zijn met hun gasten.


Foto's: Achterhoekfoto.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant