Alle asperges worden uniform gesorteerd en zijn van dezelfde topkwaliteit. Foto: Liesbeth Spaansen
Alle asperges worden uniform gesorteerd en zijn van dezelfde topkwaliteit. Foto: Liesbeth Spaansen

Noviteit bij Aspergeboerderij de Stokhoven: een nieuwe digitale volautomatische sorteermachine

Algemeen

DREMPT - In 2016 heeft Gerrit Hendriksen van Aspergeboerderij de Stokhoven in Drempt een nieuwe digitale volautomatische sorteermachine in gebruik genomen. Deze machine wast, snijdt en sorteert middels een hightech digitale camera in alle gewenste sorteringen en dat met een snelheid van 16.500 stuks per uur.

Elke asperge wordt in no-time twaalf keer gefotografeerd, digitaal geanalyseerd en volautomatisch in de juiste sortering uitgeworpen. Dit heeft als gevolg dat alle sorteringen altijd uniform zijn en altijd van dezelfde topkwaliteit. Dat asperges zo vers mogelijk moeten zijn en dat kwaliteit hoog in hun vaandel staat, is inmiddels alom bekend en met de komst van de volautomatische sorteermachine zal de kwaliteit van 'de koningin der groenten' nog meer gewaarborgd zijn en kan de consument nog meer genieten van deze overheerlijke groente. De winkel van de Stokhoven is zeven dagen per week geopend van 9.00 tot 18.00 uur.

Bijvriendelijk asperges telen
Zonder Bijen en Boeren... geen eten. Dat bijen bijzonder belangrijk zijn voor de voedselproductie en dat de bijenpopulatie de laatste decennia het moeilijk heeft, is bekend en daar liggen verschillende oorzaken aan ten grondslag.
Eén daarvan ligt verscholen in de afnemende gewasdiversiteit waardoor er niet het gehele jaar voldoende voedsel door de bijen gevonden kan worden. Een andere oorzaak is het onvoldoende hygiënisch werken door de imker zelf, het verkeerd toepassen van insecticiden of het gebruik van niet bijvriendelijke middelen. Dit is door Aspergeboerderij de Stokhoven onderkent en al sinds enkele jaren is het toepassingsbeleid en de middelenkeuze aangepast.
Nieuw is het aanbieden van voldoende voedsel voor zowel de honingbij als de wilde bijen waar ook de hommels onder vallen, door nabij de aspergevelden een bloemenperk aan te leggen van 600 m2 met een mengsel van vele diverse soorten bloeiende planten, waar zowel de wilde bijen als de honingbijen hun dagelijkse voedsel kunnen vergaren. Op deze manier hoopt Aspergeboerderij de Stokhoven op een positieve wijze haar bijdrage te leveren aan een grote en gezonde bijenpopulatie en een verantwoorde en duurzame voedselproductie.

Aspergeboerderij de Stokhoven aan de Rijksweg 37, 6996 AB Drempt houdt een 'Aspergehapje-dag' op 27 mei van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer info, bel of kijk op de website.


G.J. Hendriksen, 06-10930311
www.destokhoven.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant