Gosse Terpstra reikt de plaquette uit aan Martijn Hamer. Foto: Liesbeth Spaansen
Gosse Terpstra reikt de plaquette uit aan Martijn Hamer. Foto: Liesbeth Spaansen

VERSLAG: Muziekkoepel is nieuwste Parel van Vorden

Algemeen

VORDEN - Door de Werkgroep Leefbaarheid Vorden is woensdagavond 17 mei de Parel van Vorden 2016 uitgereikt. Voorzitter Gosse Terpstra reikte de bijbehorende plaquette uit aan de voorzitter van de muziekkoepel op het Henk Aalderink Plantsoen.

Door Liesbeth Spaansen

Buurtbewoners en andere genodigden verzamelden zich in de muziekkoepel waar koffie, thee en limonade klaarstond en roomsoesjes werden rondgedeeld. Gosse Terpstra was verheugd zoveel mensen te mogen toespreken. Hij vertelde over Leefbaarheid Vorden, een club dat al veertig jaar bestaat en dat er naar streeft om Vorden zo leefbaar mogelijk te houden en daar waar mogelijk is nog leefbaarder te maken in de breedste zin van het woord. Ook complimenteren hoort bij hun taak.

De Parels van Vorden zijn bedacht, nadat in 1977 het dorp Vorden tot Parel van Gelderland werd uitgeroepen. Het is de bedoeling om elk jaar een compliment te maken ofwel een parel te kiezen, zodat Vorden parelwaardig blijft, maar het lukt niet altijd. "We leggen de lat hoog en ongemerkt steeds hoger, maar het leeft in de gemeenschap van Vorden en daar zijn wij trots op."

De eerste Parel van Vorden was in 1979 voor de feestzaal van Hotel Bakker. Verder kregen onder andere de Prins Bernhardweg, Landhuis Wientjesvoort en de laatste in 2013 voor het klooster van de Kranenburg een parel. Het zijn nooit personen, altijd panden of objecten. De Parel van Vorden 2016 is de 31ste en de werkgroep koos unaniem voor de muziekkoepel.

De geschiedenis van de muziekkoepel gaat terug naar eind 1800, toen deze in de theetuin van Hotel Bakker, voormalig Hotel Enzing stond. In 1940 is het afgebroken, de theetuin verdween van lieverlee en er kwam een parkeerplaats. Na de oorlog, in 1946 kwam er vanuit het Vordense het initiatief om een nieuwe koepel te bouwen. Door grote samenwerking van vrijwilligers en toestemming van de gemeenteraad van Vorden kwam die er in 1948/1949. In de loop van de jaren werden er echter steeds minder uitvoeringen gegeven en raakte deze koepel in verval. In maart 2015 komt er via de facebookpagina van Harry Jansen een nieuw initiatief. Er wordt een stichting opgericht met als doel de muziekkoepel weer in oude glorie te herstellen. Dat lukt en de koepel wordt op 2 december 2015 door de gemeente in erfpacht overgedragen aan de stichting, waarna het herstel kan beginnen. "Wat bijzonder is, dat is een van de overwegingen die de werkgroep heeft gemaakt, dat ook de jeugd wordt gevraagd om mee te denken voor wat betreft de inrichting van het plantsoen en de pannekooi is daar het resultaat van." Op 18 september 2016 vindt de officiele opening plaats. Het plantsoen krijgt daarbij een passende naam: het Henk Aalderink Plantsoen.

De muziekkoepel is er weer, een monument, een stuk cultureel erfgoed staat weer in haar volle glorie. "Maar er is in dit geval een meerwaarde. Het tot stand komen van dit object is gedragen door velen. Bovendien zijn er jongeren bij het project betrokken en dat vinden we erg belangrijk. En het in stand houden is gewaarborgd door de stichting die activiteiten organiseert en zo is het een levend monument geworden. En dat maakt deze muziekkoepel aan het Henk Aalderink Plantsoen zo uniek. Daarom heeft de werkgroep Leefbaarheid gezegd: de Parel van Vorden 2016 is voor de muziekkoepel Vorden."

Het bijbehorende bordje werd na de toespraak van Gosse Terpstra overhandigd aan de voorzitter van Stichting Muziekkoepel Vorden, Martijn Hamer. "Ik denk dat wij van de stichting enorm trots mogen zijn op dit predicaat, we zullen het met trots dragen," aldus Martijn. "Ik wil daarnaast nog een speciaal dankwoordje doen aan Harry die dit eigenlijk allemaal mogelijk heeft gemaakt. Daarnaast bedank ik alle vrijwilligers die enigszins betrokken zijn geweest bij de muziekkoepel en de buurtgenoten. Wij gaan door met het organiseren van culturele activiteiten. Dus bedankt!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant