Bij hun tournee Aangenaam doen Nick & Simon Amphion aan. Foto: Mark Uijl
Bij hun tournee Aangenaam doen Nick & Simon Amphion aan. Foto: Mark Uijl

'In Amphion komt alles bij elkaar'

Algemeen

Ruim 250 professionele voorstellingen in 2017–2018

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Op de website van het theater verscheen het programma 2017 – 2018 op 18 mei. Een dag later begon de voorverkoop voor de Vrienden van Amphion en liep de site van het theater helemaal vast. Oorzaak: de grote drukte en de populariteit van Jochem Myjer. Gisteren startte de 'gewone' voorverkoop. Ruim 250 voorstellingen worden er aangeboden. "Een prachtige programmering", volgens schouwburgdirecteur Charles Droste. "Er is volop keuze: van nieuwe trends tot en met traditionele vormen van theater."

Een nieuwe trend in het theater zijn volgens Droste de voorstellingen die inhaken op de kruisbestuiving van theater met (social) media. Zo komen de wereldberoemde tv-dierenarts Dr. Pol en YouTube-ster Furtjuh elk met een programma. Ook de spectaculaire en interactieve familievoorstelling Checkpoint (8+) en de eerste voorstelling van het duo Rundfunk, bekend geworden van het tv-programma Wachstumsschmerzen, zijn geboekt.
Een andere nieuwe trend is het houden van popconcerten in het theater. "Want in het theater wordt er echt geluisterd. Artiesten krijgen dan meer aandacht. Opvallend hierbij zijn de bands die muziek van legendarische bands interpreteren, zoals Leo Blokhuis en Roel van Velzen met muziek van Queen, de Dire Straits, de Dutch Eagles en de Simon & Garfunkel Revival Band. The Analogues brengen de perfecte sound van de Beatles. Die bands mogen eigenlijk geen coverband meer heten. Wat ze doen is interpreteren 2.0. Publiek komt hier dan ook massaal op af."

Grote namen
In het programma staan natuurlijk veel grote namen. Van Nick & Simon tot Frans Bauer en van de 3JS tot Ali B, Claudia de Breij en Vrienten, Kooymans en De Groot. Daarnaast een mooi geschakeerd aanbod van opera, klassieke muziek, dans en toneel. Bij toneel zijn oudgedienden als Anne Wil Blankers en Bram van de Vlugt vertegenwoordigd, maar ook de jongere generatie met Huub Stapel en Pierre Bokma komt naar Amphion. "Fijn ook dat er nieuwe theatermakers opstaan die vernieuwende producties maken. Een voorbeeld hiervan zijn Koopavond, een musicalcomedy over De Beijenkorf, en Showponies met Alex Klaasen."

Uit de regio
Naast de voorstellingen van landelijke professionals, zijn er ook voorstellingen met artiesten uit de regio. Zo kan men naar een concert van het Symfonisch Blaasorkest Gaanderen, treedt Mooi Koor Man op en staat Warboel weer garant voor spetterende sinterklaasfeestjes. Frans Miggelbrink houdt zijn oudejaarsconference, de jeugd van Musical Producties Gaanderen brengt Alice en Klein Theater Doetinchem speelt Een sneeuw van Willem Jan Otten.
Vanzelfsprekend wordt ook de traditie van Amphion Open (voorheen Open Podium) voortgezet.

Toegankelijk
Amphion is er ook voor mensen met een smalle beurs. "Er is geen theater in Nederland waar de familievoorstellingen zo goedkoop zijn."
Daarnaast is op 18 september de vriendenavond. "Daar kan iedereen naartoe. Voor vrienden is de entree gratis, ieder ander betaalt 10 euro (inclusief drankjes). Op deze avond wordt een preview op het komende theaterseizoen gegeven", verduidelijkt Droste.
Wie in is voor een avontuurtje kan op 29 september voor 10 euro naar Blind Date. "Een verrassende theaterbeleving die deze avond te zien is in alle theaters in Oost-Gelderland."
Ook is op 26 tot en met 28 januari het Nationale Theaterweekend, waarbij alle voorstellingen voor 10 euro te zien zijn. "Het programma hiervan wordt half december bekend."

Peloton
Droste: "Het vorig seizoen draaiden we het beste seizoen ooit, zowel in bezoekersaantallen als financieel. Maar resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Dus iedere keer is het weer spannend hoe het nieuwe programma wordt ontvangen, hoewel we nu wel in de luxe positie zitten dat we vooraan in het peloton meefietsen; We hebben het beste zicht op de weg, zijn het eerste bij de ravitaillering. Dat betekent dat we als eerste door artiesten gevraagd worden. Dat verbaast me, want we zijn wel het beste, maar niet het grootste theater van Nederland. In Amphion kunnen artiesten hun vak uitoefenen op de plek waar ze het beste gefaciliteerd worden. Ze komen bij ons in een warm bad. Dat heeft ook alles te maken met ons publiek. Ons publiek is alert, moet gewonnen worden en artiesten krijgen beloning naar arbeid. Daar houden ze van. Dus het is niet voor niets dat er veel tv-opnames worden gemaakt. Dat is niet alleen omdat de stopcontacten op de goede plek zitten, maar ook door de vibratie met het publiek. Alle onderdelen kloppen. In Amphion komt alles bij elkaar. Hier wordt een plus een drie."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant