Professor Guus Rijnders van de Universiteit Twente vertelt geïnteresseerden in de Universitipi over nanotechnologie. Foto: Luuk Stam
Professor Guus Rijnders van de Universiteit Twente vertelt geïnteresseerden in de Universitipi over nanotechnologie. Foto: Luuk Stam

Mañana Mañana verspreidt kennis in de Universitipi

Algemeen

VORDEN - Wie tijdens Mañana Mañana wat wetenschappelijke inzichten wil opdoen, kan zich melden in de Universitipi. Hier geven hoogleraren van de Universiteit Twente korte colleges over uiteenlopende onderwerpen.

Door Luuk Stam

Autorijden op zonlicht en water, leren door middel van spelen en het gebruik van nanotechnologie. Het is een greep uit de onderwerpen van de colleges die dit weekend worden gegeven in de Universitipi, de karakteristieke tipitent van de Universiteit Twente op het terrein van Mañana Mañana bij kasteel Vorden.

Op vrijdag, zaterdag en zondag is er een viertal colleges van elk een kleine twintig minuten te volgen. "Op de Zwarte Cross hadden we al een Universitent", vertelt Mascha Rutten van de organiserende Feestfabriek. "Dat beviel zo goed dat we ons afvroegen waarom we dat bij Mañana Mañana niet ook deden. Ook bij dit festival vinden wij het heel goed passen."

Sommige bezoekers zijn wel wat verrast bij het horen van de mogelijkheid om op dit festivalterrein colleges bij te wonen. "Een college?", vraagt een toevallig passerend meisje verbaasd. "In het weekend?" Toch trekken de minicolleges stuk voor stuk tientallen bezoekers. Bij het college van professor Guus Rijnders op zaterdagmiddag is de tent zelfs bijna te klein.

Zeker zeventig festivalgangers luisteren hier naar zijn verhaal over nanotechnologie. Rijnders vertelt dat deze technologie onder andere terug te vinden is in telefoons. Ook zijn er badmintonrackets die nanodeeltjes bevatten waardoor ze lichter worden. En er zijn sokken met nanodeeltjes. Die sokken zorgen ervoor dat je geen zweetvoeten krijgt. Toch zou Rijnders ze zelf niet aantrekken.

"Waarom niet?", vraagt een bezoeker zich af. De hoogleraar legt uit dat er over de nanotechnologie ook nog heel veel niet bekend is. "Misschien komen de deeltjes bij het wassen van de sokken wel los in de wasmachine en komen ze in het milieu terecht", geeft hij aan. "Dat is niet de bedoeling."

Veel vragen komen bij meerdere minicolleges opvallend genoeg van de jongste bezoekers. Simon Nagtegaal (11) uit het Gelderse Laren zit nog op de basisschool, maar vraagt zich af hoe nanodeeltjes precies ontstaan. Hij krijgt van het publiek zelfs applaus voor zijn vraag. En hoogleraar Rijnders kan hem perfect antwoord geven. "Van mensen van de universiteit valt altijd iets te leren", vindt de 11-jarige Simon. "Ik vind het inspirerend en bijzonder."

Ook het minicollege van Robby van Delden over leren door te spelen trekt een aantal jonge bezoekers. Van Delden legt allerlei interactieve vormen van leren uit, waarbij bijvoorbeeld wiskundeleerlingen door te springen een balk in een diagram kunnen laten stijgen. Hoe vaker de kinderen springer, hoe hoger de balk stijgt. Het moet de leerlingen doen beseffen wat een hogere of een lagere balk betekent.

"Ik zou het wel mooi vinden als meer kinderen zo kunnen leren", zegt Job Koskamp (14) uit Halle, die samen met zijn vriendje Duke Steenbakkers (13) naar dit minicollege is gekomen. Raquel Moddejonge (28) uit Enschede en haar vriendin Lotte Schouten (32) uit Utrecht vinden de minicolleges een mooie aanvulling voor het festival. "Ik vind het interessant", zegt Moddejonge. "We pakken een beetje van alles mee. Muziek, acts en dus ook dit college.

Ook de hoogleraren zelf zijn enthousiast. "Dit is een heel informele sfeer", geeft Robby van Delden aan. "Heel anders dan wanneer je voor een groep studenten staat. Op zo'n festival kunnen we aan een heel breed publiek vertellen waar we mee bezig zijn. Dat vinden we belangrijk. We willen als wetenschappers niet ergens op een eilandje gaan zitten."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant