Rond de 'Quercus Hispanica fulhamensis': Jaap Cannegieter, Marjan Houbt, Tieme Bruins, Rob Weimer, Bertha Krajenbrink, Bart van der Schoot, Rick Kelder, Alma van der Schoot, Jennine en Evert-Kees van de Plassche. Foto: Liesbeth Spaansen
Rond de 'Quercus Hispanica fulhamensis': Jaap Cannegieter, Marjan Houbt, Tieme Bruins, Rob Weimer, Bertha Krajenbrink, Bart van der Schoot, Rick Kelder, Alma van der Schoot, Jennine en Evert-Kees van de Plassche. Foto: Liesbeth Spaansen

Het Groenste project in een Achterhoekse gemeente

Algemeen

VORDEN – Het feit dat Landgoed De Wildenborch de afgelopen jaren grootscheeps heeft geïnvesteerd in de renovatie van haar tuin en parkbos vindt de Bomenstichting Achterhoek een grote verdienste en aanleiding om dit jaar Landgoed De Wildenborch uit te roepen tot 'Het Groenste project in een Achterhoekse gemeente' en heeft naar aanleiding van het project 'Groen' daarom het landgoed in het kader van de Nationale Boomfeestdag dit voorjaar een speciale boom geschonken. Deze Quercus Hispanica fulhamensis werd dinsdag 13 juni op feestelijke wijze officieel aan het landgoed overgedragen.

Door Jan Hendriksen en
Liesbeth Spaansen

De Quercus Hispanica fulhamensis is een half wintergroene tot geheel bladhoudende boom die tot een hoogte van twaalf tot vijftien meter kan reiken. De ronde kroon van de boom heeft sierlijk afhangende twijgen die dunner zijn dan bij andere cultivars. De dikke bast is donkergrijs, diep gegroefd en kurkachtig. De bladeren zijn donkergroen aan de bovenkant terwijl de onderzijde grijswit behaard is. De bloei en vruchten zijn gelijk aan de soort. Tijdens strenge koude kleuren de bladeren 's winters bruin om pas bij het uitlopen van het nieuwe blad af te vallen. De boom is geplant in het gedeelte van het landgoed dat voor iedereen toegankelijk is. En op een plek die sinds vorig jaar de toegang tot het door het landgoed verworven Bosket markeert.

Aanleiding voor de Bomenstichting Achterhoek om dit jaar Landgoed De Wildenborch uit te roepen tot 'Het Groenste project in een Achterhoekse gemeente' is dat het publiek tijdens de dagelijkse vrije toegang om te wandelen in het parkbos en tijdens de Open Dagen van het landgoed kan genieten van het parkbos en de mooie tuin met onder meer de monumentale Libanon ceder, de Moerascypres, meerdere bijzondere boomsoorten en de prachtig gerestaureerde eeuwenoude beukenberceau. Dit tezamen met het feit dat het dit jaar ook de 250ste geboortedag is van de Achterhoekse schrijver en dichter A.C.W. Staring, die op het landgoed woonde, maakte voor de Bomenstichting Achterhoek de keuze voor De Wildenborch compleet.

De familie Staring van Landgoed De Wildenborch is zeer verheugd om op deze wijze in het zonnetje gezet te worden. "We aanvaarden deze schenking dan ook gaarne en vinden het een grote eer om voor 'Het Groenste project in een Achterhoekse gemeente' in aanmerking te komen. Het heeft enige tijd geduurd voordat wij de door ons uitgekozen boom binnen hadden. Maar inmiddels is de boom geplant en hij doet het goed", zo laat Jennine van de Plassche-Staring weten.

Dinsdagmiddag 13 juni ontmoette een afvaardiging van Bomenstichting Achterhoek: Jaap Cannegieter, Marjan Houbt, Tieme Bruins, Rob Weimer en Bertha Krajenbrink het team van De Wildenborch: Jennine en Evert-Kees van de Plassche en Bart en Alma van der Schoot en Rick Kelder.

Jaap Cannegieter benadrukte het belang van het particulier ondernemerschap en de instandhouding van landgoederen. "Het belang van in stand houden van natuur, maar weldegelijk ook cultuur, zoals dit landgoed is. Bij deze de officiële overdracht aan De Wildenborch van de Quercus Hispanica fulhamensis. Heel veel plezier ermee." Daar hoorde ook een oorkonde bij die door Bertha Krajenbrink werd voorgelezen en overhandigd aan Jennine van de Plassche. "Ik loop hier twee keer per dag langs deze boom. We zijn er ongelooflijk trots op." Zij gaf de complimenten aan Bart en Alma van der Schoot en Rick Kelder, die de tuinen en het landgoed onderhouden.

Jaarlijks schenkt Bomenstichting Achterhoek in het kader van de Nationale Boomfeestdag een boom naar aanleiding van een bijzonder project dat 'Groen' hoog in het vaandel heeft staan. Zo heeft men enige jaren geleden aan Landgoed Ampsen in Lochem een dergelijke schenking gedaan en in de afgelopen jaren aan 'Het Groenste project in een Achterhoekse gemeente'. Daarbij won de gemeente Oost-Gelre in 2015 en 2016 respectievelijk een lindeboom en een Anna Paulownaboom.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant