Burgemeester Besselink ontvangt van voorzitter Smit de nieuwe 8 kastelengids in de Victor de Stuerszaal van De Wiersse. Foto: Liesbeth Spaansen
Burgemeester Besselink ontvangt van voorzitter Smit de nieuwe 8 kastelengids in de Victor de Stuerszaal van De Wiersse. Foto: Liesbeth Spaansen

Vordense 8 kastelentocht begint nieuw leven

Algemeen

VORDEN - Ter gelegenheid van een nieuwe fase in het bestaan van de 8 kastelentocht fietste burgemeester Marianne Besselink op 22 juni een deel van de kastelentocht, net zoals vroeger de Vordense burgemeesters dat deden. De vernieuwing van de tocht wordt mede mogelijk gemaakt door een Europese subsidie. Het eerste resultaat daarvan is de nieuwe 8 kastelengids, waarin de verhalen van ridders, baronnen, jonkvrouwen en boeren worden verteld. Dit om de beleving van de tocht te versterken.

De 8 kastelentocht is de oudste bewegwijzerde fietstocht van Nederland. In 1913 is deze tocht door de VVV in Vorden bedacht. Onder leiding van een gids genoten inmiddels tienduizenden mensen van het schitterende landschap met daarin de landgoederen en buitenplaatsen. Daarnaast heeft een veelvoud de tocht op eigen houtje gefietst. De burgemeester en het gezelschap werden door de kasteelheren en dames van De Wildenborch en De Wiersse ontvangen.

In de onlangs geheel gerestaureerde Victor de Stuerszaal van De Wiersse werd een onvervalste Achterhoekse lunch genoten. Daar kreeg Maarten Smit, voorzitter van het Toeristisch Platform Vorden de gelegenheid het woord tot de aanwezigen te richten. "Om de beleving van de 8 kastelentocht te versterken worden de komende jaren meer producten ontwikkeld, zoals een audiovisuele tour voor de smartphone. Zo zal de 8 kastelentocht een nóg volwaardiger toeristische attractie worden en helpen de Achterhoek tot een plek te maken waar toeristen graag komen. Eigenlijk wordt de tocht met het verstrijken van de jaren bijzonderder. Alles verandert en moderniseert, maar hier ervaar je nog de pure romantiek van het historische landschap. Dit dankzij de inspanningen van velen, de eigenaren van de landgoederen rondom de kastelen voorop."

De burgemeester: "Ik wist natuurlijk al dat Bronckhorst een schitterende gemeente is met vele mooie natuur en historie. Heel goed om deze bijzondere route op deze manier nog beter voor het voetlicht te brengen en prachtig om te zien met hoeveel passie dat wordt gedaan door de betrokkenen. Wat mij betreft moet iedereen die in Bronckhorst komt zeker de Vordense 8 kastelentocht doen! Ik ben trots dat het onderdeel is van het toeristische pakket dat Bronckhorst te bieden heeft."

Een deel van de vernieuwde 8 kastelentocht wordt gefietst. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant