Als laatste werd de familie vlag (midden) van de familie Eggink tussen die van Nieuw Zeeland, Amerika, Nederland en Luxemburg (v..l.n.r.) gehesen. Foto: Jan Hendriksen.
Als laatste werd de familie vlag (midden) van de familie Eggink tussen die van Nieuw Zeeland, Amerika, Nederland en Luxemburg (v..l.n.r.) gehesen. Foto: Jan Hendriksen.

Grote internationale familiereünie op De Jaeger

VORDEN – Uit volle borst worden ze meegezongen. De vier volksliederen en natuurlijk het Vordens Volkslied als de landsvlaggen en de familievlag in top worden gehesen. "Er ligt een vriend'lijk dorpje, ergens in Gelderland. Men heeft er acht kastelen, als 't waar om heen geplant. Wilt gij het leren kennen, ga dan eens op bezoek. Naar 't oude dorpje Vorden, in Gelders Achterhoek." En op bezoek kwamen ze. De nazaten van de familie Eggink van boerderij De Jaeger aan de Mosselseweg die zich in de jaren vijftig van de vorige eeuw internationaal vertakten.

Door Jan Hendriksen

Uit Amerika, Nieuw Zeeland, Luxemburg en natuurlijk uit Nederland. Met zo'n honderd in getal waren ze naar het ouderlijk huis gekomen van hun vader, moeder, opa, oma, overgrootvader of overgrootmoeder. Het werd afgelopen weekeinde op het erf van boerderij De Jaeger, dat ooit tot eigendom een van die acht kastelen behoorde (Het Medler -red), een groot weerzien. Een familiereünie: wie heeft ze niet meegemaakt? Maar de reünie die afgelopen weekeinde bij de familie Eggink plaatsvond was wel een heel bijzondere. De nationaliteiten waren namelijk zeer divers: Amerikanen, Luxemburgers, Nieuw-Zeelanders en Nederlanders. Niet voor het eerst overigens, voor de vijfde maal sinds 1994 troffen de 'Egginks' elkaar op boerderij De Jaeger. Van de oudste generatie leeft alleen de 91-jarige 'Oom Alfons' nog die in Nieuw Zeeland woont. Zijn gezondheid liet het niet toe om naar Vorden te komen.

"Jammer maar gelukkig is één van zijn kinderen met haar echtgenoot wel aanwezig", zo laat René Eggink (56) weten die samen met zijn vrouw Emmy (53) en hun kinderen Hester (25), Gemma (23) en Harry (20) op De Jaeger woont en als gastheer optrad. Langzaam druppelden de familieleden zaterdagmorgen op het erf bijeen. Het 'how are you' klonk van alle kanten. Nadat men zich bij Hester Eggink had gemeld, werd men getrakteerd op een verrassingspakket met daarin onder meer een blauw tasje, een T-shirt en een sleutelhanger, allen met het familie-embleem. Familie uit Amerika had als extraatje een oranje bidonhouder met het familiewapen voor iedereen meegenomen.

Het was Anton Eggink (72) uit Amerika die iedereen welkom heette en het startsein gaf voor het hijsen van de landsvlaggen. Dit onder gezang van de volksliederen. Het volkslied van Amerika werd met het grootste volume meegezongen. De Amerikaanse delegatie die naar Vorden was afgereisd bestond uit maar liefst vijftig nazaten. Van de tien kinderen die op De Jaeger begin vorige eeuw werden geboren, emigreerden er twee naar Amerika, één naar Nieuw Zeeland en één naar Luxemburg. Anton's vader en moeder emigreerden met acht kinderen in 1956 naar Amerika. "Mijn jongste broer is in Amerika geboren, wij allemaal in Vorden. En die herinneringen blijven bewaard en dat versterkt de behoefte om met enige regelmaat naar Nederland te komen", zo vertelt Anton terwijl een van de Vordense Eggink's hem met groot enthousiasme omhelst.
Nederland blijft de tweede en derde generatie van de Eggink's buiten de reünie ook trekken. Jaarlijks komt er een Amerikaanse delegatie naar Vorden. In het verleden was dat steevast tijdens het Kranenburgse Carnaval. Anton was in 2004 zelfs Prins Carnaval van Kranenburg. Zijn broer Jos adjudant. Nu komt men steevast met Koningsdag naar Vorden. "Dus we zien een aantal familieleden nog regelmatig," zo vertelt René.

Zaterdagmiddag stond er een fietstocht op het programma met een tussenstop bij Wijngoed Kranenburg. 's Avonds vond er een gezellig samenzijn plaats met eerst een barbecue en aansluitend een feest met de muzikale medewerking van De Bankdirecteuren uit Vorden. Zondag genoot men van een brunch en vond in één van de weilanden rondom De Jaeger een heuse 'gemengde' voetbalinterland plaats: Nederland tegen de rest van de wereld. En dat leverde een uitermate spannende strijd op die in het voordeel van Nederland werd beslist, 2-1.

???????Als het aan René ligt vindt er over vijf jaar weer een reünie op De Jaeger plaats. "Onze dochter Hester had samen met twee achterneven afgelopen weekeinde al een groot aandeel in de organisatie. De nieuwe generatie staat klaar om het stokje over te nemen. En dat is mooi."

1 reacties
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="http://ib.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactnoord.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=723,724,725" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>