De nagespeelde Tachtigjarige Oorlog leverde een schitterend schouwspel op. Foto: Jan Hendriksen.
De nagespeelde Tachtigjarige Oorlog leverde een schitterend schouwspel op. Foto: Jan Hendriksen.

'Papa, die soldaat is dood. Maar dat is toch nep?'

Veldslagen en schermutselingen maken indruk

VORDEN – Met een indrukwekkend 'Saluut' en een 'Charge' werd zondagmiddag om vijf uur tijdens de 'Multi Period Battle' de tweede editie van het Historisch Festijn op de kasteelweide van Kasteel Vorden afgesloten. Iets meer dan drieduizend bezoekers bezochten het tweedaagse bovenregionale evenement. Kasteel Vorden bleek opnieuw de perfecte locatie te zijn voor een dergelijk evenement dat door de brede opzet uniek is voor Nederland. Het wapengekletter en de kanonslagen waren ook dit keer niet van de lucht. Het leek wel 'oorlog'.

Door Jan Hendriksen

Tijdens Historisch Festijn draaide alles om de brede geschiedenis. Men kon letterlijk en figuurlijk een echte tijdreis door de geschiedenis maken. Beginnend in de periode ver voor het begin van onze jaartelling met de Vikingen en eindigend in de 20ste eeuw met de Tweede Wereldoorlog. Men kon in de kampementen maar liefst 65 Levende Geschiedenisgroepen uit binnen- en buitenland bezoeken: goed voor in totaal ruim zevenhonderd deelnemers. Daarnaast kon men zich vergapen aan allerlei demonstraties variërend van militaire uitbeeldingen (marcherende Romeinen, stoutmoedige Middeleeuwse ridders en stoere soldaten uit de twintigste eeuw ) die met elkaar het gevecht aangingen, tot aan ambachtslieden die hun handen het werk lieten doen. Zelfs het water van de gracht rondom het kasteel was niet veilig.

Rustpunt in het geheel waren de vier 'hippies' uit de jaren zestig van de vorige eeuw die 'Stop War' en 'Peace' verkondigen. Vorig jaar was Cinderella Meijer uit Zaandam met een groep Keltische handelsreizigers vertegenwoordigd in Vorden. Nu kwam het ludiek bedoelde tegengeluid vanuit een tent van 'De Kinderen van Woodstock'. Jimi Hendrix en de Rolling Stones klonken uit de geluidsboxen. Maar ook 'Over de muur' van het Klein Orkest was hoorbaar.

Bronckhorsters
Het leek voor Meijer en haar metgezellen een onbegonnen 'strijd' want iets verder op in de 'Grote Arena' werd er druk gevochten tijdens een Middeleeuwse veldslag tussen de Bronckhorsters en de Van Heeckerens. "Papa die soldaat is dood. Maar dat is toch nep?", roept een jongetje van een jaar of tien tegen zijn vader. Telkens houdt hij als de kantonnier met zijn lontstok het sein geeft dat hij het kanon heeft geladen als een kommetje rond zijn oren om het geluid van de kanonslag te dempen.

Middeleeuws 'Fullcontact' vechten
Ook het middeleeuws 'Fullcontact' vechten in de 'Kleine Arena' maakt indruk op het publiek. Niet alleen op de kinderen. Ook
de volwassenen verbaasden zich over de heftige middeleeuwse vechtlust van de ridders in harnassen. Het ging er zeker niet zachtzinnig aan toe. Met volle kracht werden er met de zwaarden geslagen en beukten de ridders er op los. Dan ging het in het kampement van Het Korps Sappeurs, Mineurs en Pontonniers er heel wat rustiger aan toe. Frederique (10) en haar zusje Fabienne (8) Kuijper en soldaat Marc Ernst genieten van een middeleeuwse maaltijd.

Het Korps Sappeurs, Mineurs en Pontonniers is een vereniging met als hoofd uitbeelding de eerste compagnie Sappeurs in Nederlandse dienst in de periode 1813-1814. Het korps was de voorloper van de huidige Genie en houdt zich bezig met het bouwen en afbreken van verdedigingswerken, bruggen en stellingen. "Onze vereniging probeert zoveel mogelijk technieken en gereedschappen uit de sappeurs handboeken te gebruiken en op deze wijze een historische beeld neer te zetten", zo verklaart Ernst.

Ook Kasteel Vorden werd nadrukkelijk betrokken bij het festijn. Zo waren naast De Hal ook de Rode- en Grote Zaal van het kasteel te bezichtigen. In de Rode Zaal hadden Bert en Diana Olsder uit Zwolle zich aan de grote eettafel genesteld die Koning Edward VII en zijn echtgenoot Koningin Alexandra in hun galakleding uitbeelden. In de kelder van het kasteel was een heuse 'hospita' uit de Tweede Wereldoorlog ingericht.

Organisatie
Menno Brouwer van de organiserende Canenburgh Events keek terug op een geslaagde tweede editie van het festijn. "De publieke belangstelling en de sfeer was goed. Maar we gaan nadrukkelijk bekijken of we volgend jaar het festijn weer in het zelfde weekeinde organiseren. Doordat de Feestfabriek besloot om de Zwarte Cross dit jaar een weekeinde eerder te organiseren liepen we nu parallel met elkaar. Onze doelgroep van het publiek is niet hetzelfde. Maar handig is het niet."

reageer als eerste
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="http://ib.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactnoord.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=723,724,725" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>