Tijdens de Molenfair draaide de Lindesche Molen onophaoudelijk haar rondjes. Foto: Jan Hendriksen.
Tijdens de Molenfair draaide de Lindesche Molen onophaoudelijk haar rondjes. Foto: Jan Hendriksen.

Lindesche Molen draait in volle glorie tijdens Molenfair

Algemeen

VORDEN – In volle glorie draaide de Lindesche Molen zondag tijdens de derde editie van de Lindesche Molenfair haar wieken. De omwentelingen waren door de straffe wind bijna niet te tellen. Zo snel gingen ze rond.

Door Jan Hendriksen

Het aanbod op de Lindesche Molenfair 2017 was evenals tijdens de twee voorgaande edities in 2013 en 2015 groot en divers. Hobbyisten, verenigingen en ondernemers. Ze vormen een mooie mix. Het terrein rondom de molen was zondagmorgen nog maar amper opengesteld of de eerste bezoekers meldden zich al. En dat leverde direct een reactie en vergelijking van één van de bezoekers met de braderie van vorige week donderdag tijdens de Vordense Zomerfeesten op. "Ze hebben dan wel een andere benaming, maar ze hebben wel degelijk een overeenkomst. Al vind ik deze fair wel wat gevarieerder en gezelliger van opzet." De tien oldtimer tractoren van de Oude Tractorenclub Mariënvelde stonden keurig langs elkaar opgesteld met als laatste in de rij een indrukwekkende Lanz Bulldog uit 1950 van Harry Rietberg. Voor Rietberg is de Lindesche Molen geen onbekend terrein. Hij was jarenlang vrijwillig gediplomeerd molenaar op de molen. "Maar sinds eigenaar Henk Ruiterkamp gediplomeerd molenaar is van deze molen kom is wat minder vaak. Maar voor deze fair komen we vanuit Mariënvelde graag even naar Linde", zo zegt Rietberg terwijl hij zijn Lanz Bulldog nog maar eens 'aanslingert'. De ambachtelijke bakker Johan Peters van de Backerie uit Duiven had een uitgebreid assortiment eigen gebakken brood in zijn kraam uitgestald. Interactief betrok hij het publiek bij zijn grote hobby. "Via een facebook oproep zijn we hier terecht gekomen. Het is een prachtige goed georganiseerde fair met een fijn enthousiast publiek. En we hebben prima verkocht. We hopen dat we een volgende keer weer worden uitgenodigd", zo liet Johan Peters vrouw Elona weten.

Evenals De Backerie had Gerdi Rouwenhorst onder de wieken van de Lindesche Molen ook een plek toegewezen gekregen. De Ruurlose hobbyist had zelfs twee kramen 'gehuurd'. Een voor haar sieraden en één voor haar werkgever Trajectum uit Eefde. Cliënten van de instelling voor lichtelijke verstandelijke beperkingen en ernstige gedragsproblemen hadden voor de fair tientallen speciale kaarten, vlaggetjes en slingers gemaakt die Rouwenhorst samen met haar buurvrouw Dinie Blom verkocht. "Van de opbrengst kunnen de cliënten weer leuke dingen maken", aldus de Ruurlose.

PR-man Bert Vrieler van Theater onder de Molen bracht tijdens de fair de serie voorstellingen van de Zomercarrousel van het theater onder de aandacht van het publiek. En dat leverde direct resultaat op. Jan en Joke Lievestro uit Ruurlo gaan de komende week op bezoek. Intussen vermaakten enkele tientallen kinderen zich op een springkussen en in een grote speelzandcontainer en lieten de bezoekers de warme gerookte zalm van Hans ten Broeke van 'Hans Mobiele Rokerij' uit Zutphen zich prima smaken.

Bestuurslid Marian Arfman van Stichting Lindesche Molen keek na afloop van de Molenfair met haar ruim twintig vrijwilligers terug op een zeer geslaagde dag. "Ruim duizend bezoekers hebben we mogen verwelkomen. En de standhouders waren stuk voor stuk content met de opzet en de publieke belangstelling. De opbrengst gaan we gebruiken voor het in stand houden van deze historische korenmolen", aldus Arfman terwijl de wieken van de molen nog onophoudelijk in ramp tempo ronddraaiden.

Met de ruim twintig vrijwilligers werd terug gekeken op een zeer geslaagde dag. Foto: Achterhoekfoto.nl/Marja Sangers-Bijl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant