Wethouder Paul Seesing bracht een bezoek aan het diamanten echtpaar Van der Mei. Foto: Jan Hendriksen.
Wethouder Paul Seesing bracht een bezoek aan het diamanten echtpaar Van der Mei. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Politiek loopt als rode draad door het leven van diamanten echtpaar

Algemeen

VORDEN – Durk en Joke van der Mei waren dinsdag 15 augustus zestig jaar getrouwd. In besloten familiekring werd dit diamanten huwelijk gevierd. Wethouder Paul Seesing bracht namens de gemeente Bronckhorst vorige week de felicitaties aan het Vordense echtpaar over. Daarbij was de redactie van Contact Bronckhorst Noord aanwezig. Tevens werden Durk van der Mei (92) en Joke van der Mei-Zilverentant (88) schriftelijk gefeliciteerd door onder meer Koning Willem Alexander en Koningin Maxima en door de Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland, Clemens Cornielje.

Door Jan Hendriksen

Als we het prachtige en ruime appartement van Durk en Joke van der Mei in het centrum van Vorden betreden worden we hartelijk ontvangen door twee dochters van het diamanten echtpaar. "Nu komen we opnieuw in de krant", zo vertelt Joke met een grote glimlach. Op de salontafel ligt namelijk keurig ingelijst een artikel van hun huwelijksvoltrekking dat op 16 augustus 1957 in het Leidsch Dagblad is gepubliceerd. 'Jongste C.H.- kamerlid in het huwelijk getreden', prijkt er in grote letters boven het artikel. "Onder zeer grote belangstelling is gisteren ten stadhuize van Leiden het jongste christelijk-historische Tweede Kamerlid drs. D.F. van der Mei in de echt verbonden met mej. J.M.M. Zilverentant", zo schrijft een van de verslaggevers van het dagblad.
Politiek is de rode draad die onnavolgbaar door het leven van Durk en Joke loopt. Beiden bekleden in hun jonge jaren vooraanstaande functies in de landelijke christelijke-historische jongerenorganisaties. Joke was jarenlang de bezielende kracht van de Leidse C.H. jongerengroep en van het provinciaal bestuur van de Zuid-Hollandse jongerenvereniging en maakte ook deel uit van het dagelijks bestuur van de federatie van de C.H. Jongerenorganisatie. Durk was jarenlang voorzitter van de buitelandcommissie van het C.H Jongerenorganisatie. "Het was niet alleen de politiek die ons in onze jonge jaren verbond. Ook in de liefde vonden we elkaar", zo verklaart Durk. De geboren Brummenaar heeft maar liefst 28 jaar in de politiek doorgebracht. Als Tweede Kamerlid was Durk van 1956 tot 1977 voor de Christelijke Historische Unie (CHU) actief en van 1981 tot en met 1984 voor het Christen Democratisch Appél (CDA).

Staatssecretaris
Daarnaast was Van der Mei van 1977 tot en met 1981 in het eerste kabinet van minister-president Van Agt onder minister Chris van der Klaauw van Buitenlandse Zaken staatssecretaris van Buitenlandse Zaken belast met Europese samenwerking. Als staatssecretaris van Europese samenwerking in het eerste kabinet Van Agt behoorde Durk tot de bewindslieden die weinig in de publiciteit kwamen en keerde hij in 1981 nog voor drie jaar voor het CDA terug in de Kamer als woordvoerder buitenlandse zaken en handelspolitiek. Daarna vervulde Van der Mei diverse functies op verschillende terreinen. Zo schreef hij op verzoek van de minister van defensie Wim van Eekelen in de jaren tachtig een rapport over de problematiek van oud Indiëgangers. Dit rapport vormde de basis voor het huidige Veteranenbeleid.
In Haagse kringen werd Durk van der Mei in al die jaren omschreven als een bescheiden bewindsman. "Maar dat was mijn aard ook. Ik werkte altijd graag op de achtergrond", zo verklaart hij nu ook weer bescheiden. Ook Joke maakte naast het moederschap een politieke carrière door. Ze maakte vele jaren deel uit van de CDA fractie in Provinciale Staten van Utrecht en was wethouder van de Utrechtse gemeente Vleuten-De Meern.

Genieten
Twaalf jaar geleden kwamen Durk en Joke van der Mei vanuit De Meern in Vorden wonen. Joke: "We wilden wat meer ruimte en rust. En we hebben het niet beter kunnen treffen. De gezondheid van Durk laat het momenteel niet (meer) toe. Maar we kennen alle paadjes en zandweggetjes in en rondom Vorden. Fietsen was en is namelijk een grote hobby." Maatschappelijk sociaal hebben Durk en Joke een druk leven achter hun liggen. "Maar we genieten hier in Vorden op alle fronten. Via de plaatselijke Hervormde kerk hebben we diverse Vordenaren leren kennen", zo vertelt Joke terwijl ze samen met Durk haar gasten trakteert op een heerlijk petitfour gebakje en een glas Hackforter appelsap. Het echtpaar Van der Mei heeft drie kinderen (twee dochters en een zoon) en zes kleinkinderen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant