Een aantal spelers die meedoen aan de musical. Foto: Paul Harmelink
Een aantal spelers die meedoen aan de musical. Foto: Paul Harmelink

Wichmond herdenkt Hervormingsdag met musical

Algemeen

WICHMOND - Musical Ludger, Luther en de Liefde is op 27, 28 en 29 oktober te zien in het Ludgerusgebouw in Wichmond.

Door Luuk Stam

Met 95 stellingen riep Luther op 31 oktober 1517 de protestantse kerk in het leven. De kerk staat hier jaarlijks op de Hervormingsdag bij stil. Omdat het dit jaar 500 jaar geleden is, wordt er op verschillende plekken in Nederland extra stilgestaan bij de Reformatie. In Wichmond gebeurt dat met het opvoeren van de musical Ludger, Luther en de Liefde, waarin zowel leden van beide kerken als niet-kerkleden meespelen. In die musical draait het om het leven van twee boerengezinnen in het Wichmond van 1917. Het ene gezin is katholiek. Het ander protestant. Dat botst nogal eens. "De dominee en de pastoor moeten nogal eens verzoenende woorden spreken", vertelt Ben Hiddink, één van de leden van de vierkoppige werkgroep die rond de organisatie van deze musical is opgezet. "Het is wel allemaal met een knipoog en met een flinke dosis humor." De musical waarin ook de monnik Ludger ten tonele verschijnt – hij kwam in de negende eeuw naar Wichmond om het Christendom te stichten – is geschreven door dominee Tim Wiersum. Aan het geheel werken 75 mensen mee. Onder hen ook dansers, zangers en zangeressen. Dertig mensen hebben een rol in het verhaal.

Vrijwel allemaal komen de spelers uit Wichmond en Vierakker en vrijwel allemaal hebben ze weinig ervaring met het opvoeren van een musical. "In Wichmond hebben we een toneelgroep, maar die heeft in het voorjaar de uitvoering", zegt Hiddink. "Omdat we hen niet voor de voeten wilden lopen, hebben we daarbuiten mensen gecharterd. Het is ook echt bedoeld om het sociale gebeuren in Wichmond en Vierakker een impuls te geven."

Het decor zal tijdens de musical via beamers op een wand worden geprojecteerd. Het vergt de nodige oefening om de achterwand over de spelers te bereiken. Toch kunnen de organisatoren – die al vanaf begin dit jaar bezig zijn – nu spreken van de laatste loodjes. De verschillende groepen zijn daarnaast volop aan het repeteren om eind oktober perfect voorbereid op de planken te verschijnen.

Kaarten voor deze musical zijn vanaf vrijdag 13 oktober verkrijgbaar bij bakkerij Besselink, Auto Langwerden en in het Ludgerusgebouw. Kaarten kosten 7.50 euro. Kinderen tot en met 12 jaar betalen 3.50 euro. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober begint de musical om 20.00 uur en op zondag 29 oktober gaat deze om 14.00 uur van start.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant