Ilona  samen met Hen Ruiterkamp op de stelling van de Lindesche Molen die zondag 29 oktober zal draaien tijdens de lustrumedtiie van de BlubberRun. Foto: Jan Hendriksen.
Ilona samen met Hen Ruiterkamp op de stelling van de Lindesche Molen die zondag 29 oktober zal draaien tijdens de lustrumedtiie van de BlubberRun. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Tiende editie BlubberRun Vorden met veel extra's

Algemeen

VORDEN – Voor de tiende maal vindt zondag 29 oktober vanaf 11.00 uur de BlubberRun in de Vordense buurtschap Linde plaats. Tot achter de oren zitten jaarlijks de meer dan duizend deelnemers onder de blubber als men na zes kilometer baggeren bij de Lindesche Molen aan de Lindeseweg de finishlijn arriveert. En dat allemaal voor het goede doel. De netto opbrengst van de BlubberRun wordt jaarlijks namelijk aan KWF Kankerbestrijding geschonken. Aan bestuurslid Ilona Bourgondien-Lenselink (36) van Stichting BlubberRun Vorden de vraag over het hoe en waarom van dit unieke evenement.

Door Jan Hendriksen

Wie nam(en) in 2008 het initiatief tot de BlubberRun Vorden en waarom vindt de 'run' in buurtschap Linde plaats?: "Een groepje enthousiaste sportievelingen waaronder ik samen met Marcel Bourgondien, Arjan Mombarg en Liesbeth Bakker die nu in het bestuur is aangevuld met Erik Hietbrink en Dennis Oldenkotte kwamen op het idee om een mooie, leuke, bijzondere maar vooral gezellige en sportieve loop te organiseren in Linde waar mijn vader vandaag komt (boerderij Specop aan de Zomervreugdweg) en waar Arjan Mombarg samen met zijn familie zijn boerenbedrijf runt. Marcel liep er al heel vaak hard en kende er veel mooie routes. Zo is de BlubberRun in Linde geboren."

Is de BlubberRun een individuele prestatie- of recreatief evenement en wat kunnen de deelnemers zoal onderweg tegenkomen en verwachten?: "De BlubberRun is een recreatieve loop met onderweg alles wat de natuur biedt. Er zijn alleen maar natuurlijke obstakels zoals wallen, sloten, greppels, dwars door het bos, over weilanden en akkers en met de modder die de regen ons heeft gegeven. Men kan zowel individueel als in teamverband deelnemen (minimaal vier personen en maximaal zes personen)."

Waarom werd als goede doel vanaf de eerste editie KWF Kankerbestrijding gekozen?: "Mijn moeder was in 2008 al een aantal jaren aan het vechten tegen de kanker en we willen zelf een dag in het jaar ook proberen om samen met familie en vrienden door de 'blubber' te gaan en elkaar te helpen om over de finish te komen net zoals familie en vrienden elkaar helpen te vechten tegen de kanker en elkaar te ondersteunen."

Hoeveel vrijwilligers zijn bij het evenement betrokken en van hoeveel grondeigenaren maken jullie van hun terreinen gebruik?: "Wij hebben ruim zestig vrijwilligers die ons ondersteunen en helpen voor tijdens en na de BlubberRun. Dankzij hun kunnen wij allemaal genieten van een fantastisch evenement. Onze landeigenaren zijn wij heel erg dankbaar. Elk jaar weer mogen wij belangeloos van de landerijen van de families Havekes, Knoef, Groot Jebbink, Lebbink, Bosch, Menkveld, Mombarg, Ruiterkamp, Antink, Haaring, Uilenreef en die van het Geldersch Landschap, Landgoed 't Zelle, gemeente Bronckhorst en Waterschap Rijn en IJssel gebruik maken. Ook mogen we gebruik maken van alle faciliteiten van de Lindesche Molen."

Hebben jullie als organisatie dit jaar tijdens het tweede lustrum wat extra's voor de deelnemers in petto?: "Alle deelnemers krijgen een presentje en er is extra muzikale ondersteuning onderweg en er zijn extra activiteiten georganiseerd en natuurlijk zoals elk jaar een lekkere kop koffie of thee en soep en een banaan bij de finish en iets te snoepen voor de kinderen. Verder is er dit jaar een prijs voor de mooiste en origineelst geklede team en individuele loper: volwassenen en kinderen."

Wat is voor jou persoonlijk het meest aangrijpende moment uit de afgelopen negen edities?: "Het eerste jaar zonder mijn moeder. Dat was in 2012. Mijn moeder is in december 2011 overleden. Ik miste haar erg tijdens het organiseren. Ze was altijd diegene die tegen mij zei: denk je aan dit en denk je aan dat en wordt het niet eens tijd…. . Toen we het startschot hoorden was dat een erg emotioneel moment voor ons allemaal. Ook onze vaste groep vrijwilligers had het er moeilijk mee. De dagen voor de BlubberRun zijn we een hecht team en werken we veel samen. Nu is het overigens mijn vader die me achter de broek aan zit. Haha."

Hebben jullie bij de tiende editie nog een streefbedrag in gedachten die jullie eind dit jaar aan KWF Kankerbestrijding willen schenken?: "Er zijn dit jaar wat extra acties georganiseerd en zo hopen we zoveel mogelijk geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. Zo heeft Textieldruk Ruurlo speciale limited edition BlubberRun shirtjes in de verkoop waarvan het bedrag (acht euro) volledig door hun gedoneerd word aan de BlubberRun (ook op de dag zelf na te bestellen). We hopen dat we zo veel mogelijk ophalen natuurlijk maar geen idee hoeveel."

Inschrijven
Hoe kunnen deelnemers zich inschrijven voor de BlubberRun en wat kost de deelname?: "De voorinschrijving gaat via onze website. De deelnamekosten zijn: Volwassen teams: vijftig euro; Kinder teams t/m 12 jaar: (vijf kinderen en een volwassenen) dertig euro; Individueel volwassen: tien euro; Kinderen tot en met 12 jaar: vier kilometer jeugd afstand: acht euro. De na inschrijving prijzen: zie de website www.blubberrun.nl. Op de dag zelf in inschrijven is mogelijk vanaf 9.30 uur bij de Lindesche molen tot een half uur voor het begin van de loop."


www.blubberrun.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant