Volleybaldames Dash stunten tegen WSV

Algemeen

VORDEN - Een derby staat over het algemeen bol van spanningen, sentiment en allerlei krachten die je niet in de hand hebt. Zo ook deze wedstrijd tussen Dash Vorden en WSV Warnsveld. Een volgepakte sporthal in Vorden, publiek uit Vorden en Warnsveld op de uitpuilende tribunes en twee teams die er alles aan willen doen om de eer van hun dorp hoog te houden en om zoveel mogelijk punten te kunnen bijschrijven op de ranglijst.

Vooraf leken de bezoekers de favoriet voor deze derby. Het team uit Warnsveld heeft de ambitie uitgesproken om de top 3 te halen in deze eerste divisie A. Tegenstander en thuisspelend Dash uit Vorden heeft daarentegen niet zo'n sterke doelstelling gezet omdat het met een nieuwe trainer/coach bouwt aan een nieuw spelsysteem en een andere volleybalvisie.

In de eerste set lijkt de spanning van de derby bij de thuisploeg als een soort deken over het team te liggen. De afgelopen wedstrijden kwam Dash steeds fel en scherp uit de startblokken, iets wat deze wedstrijd niet echt lukte. Via 8-12 en 15-20 liepen de Vordense dames steeds achter de feiten aan en moest de eerste set dan ook met 20-25 aan WSV worden gelaten.

De tweede set leek Dash de verlammende deken iets meer van zich af te gooien. Met wat meer servicedruk en beter spel werd de tegenstander uit Warnsveld onder druk gezet. Tot 13-13 ging de strijd gelijk op en leek het een mooi gevecht te worden. Echter slopen er plots een paar foutjes in het spel van Dash en dat hielp WSV weer aan wat zelfvertrouwen. De servicedruk van de bezoekers ging weer omhoog en op 17-21 keek de thuisploeg weer tegen een achterstand aan. Aanvoerster Carlijn Berendsen van Dash nam vervolgens haar team op sleeptouw door met een mooie serviceserie de achterstand om te buigen tot een 24-21 voorsprong waarmee opeens 3 setpoints op het bord stonden. WSV wist nog terug te knokken tot 24-23 alvorens Dash het genoeg vond en met een harde aanval de setwinst binnensloeg, 25-23.

De derde set was het stuivertje wisselen tussen beide teams. Kleine voorsprongen werden afgewisseld met achterstanden en via 9-6 en 11-16 stond er aan het eind 22-22 op het scorebord waarna een slim geplaatste prikbal voor de 23-22 voorsprong voor de thuisploeg zorgde. Opnieuw was het vervolgens aanvoerster Berendsen die haar team de weg wist te wijzen. Met twee killbloks wist ze haar team de set met 25-22 te bezorgen.

De 2-1 voorsprong werd als verrassend ervaren en motiveerde het Vordense team om door te drukken op weg naar een mogelijke 3-1 overwinning.
Toch leek WSV zich in de vierde set op te willen richten. Tot halverwege de set hadden de bezoekers een constante voorsprong van ongeveer 3 punten. Tot op 15-17 de set kantelde en Dash onder aanvoering van de uitstekend spelende Berendsen en libero Mandy Nijbroek een voorsprong van 19-17 werd genoteerd.
Deze voorsprong werd door Dash niet meer weggegeven en op 24-21 stonden er 3 matchpoints te wachten om het pleit te beslechten.
Om de spanning nog even op te voeren werkten de bezoekers twee van de drie matchpoints weg alvorens opnieuw een killblok van de aanvoerster van Dash de wedstrijd besliste in het voordeel van het team uit het achtkastelendorp. Daarmee was de derby in de Gelderse Achterhoek een prooi voor het Vordens Dash.

De 3-1 overwinning van Dash werd als stunt ervaren door de trainer/coach van het thuisspelende team Tjarko Muis: "We hadden vooraf gehoopt op maximaal een vijfsetter tegen dit sterke team, maar dit is erg knap van mijn dames. We hebben mentaal ook een stap gezet vandaag, dit soort wedstrijden waar veel spanning op zit zetten de onderlinge sfeer ook op scherp, maar we zijn rustig gebleven en hebben de stunt kunnen uithalen, ik ben een trotse coach!".

Dash behoudt door deze overwinning de verrassende 3e plaats op de ranglijst.

Volgende wedstrijd
Aanstaande zaterdag 16.30 uur wacht in Varsseveld het plaatselijke VCV dat met 5 punten minder op de negende plek staat. De afgelopen ontmoetingen tussen beide teams vielen allemaal in het voordeel uit van de ploeg uit Varsseveld, dus het kan wel eens een pittig potje gaan worden.