Linda Commandeur, Erik Mol, Coby Goederond, Henk Hilferink, Thijs de la Court, Marga Limbeek, Nico Wissing en Paul Seesing. Foto: Liesbeth Spaansen
Linda Commandeur, Erik Mol, Coby Goederond, Henk Hilferink, Thijs de la Court, Marga Limbeek, Nico Wissing en Paul Seesing. Foto: Liesbeth Spaansen

Marga Limbeek en Annelies Wolsink willen een groenere Spalstraat

Algemeen

HENGELO - Op de dag van de duurzaamheid, dinsdag 10 oktober kwamen deelnemers aan de Duurzaamheidsprijs in het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo bijeen. Daar zou de winnaar bekend worden gemaakt. Marga Limbeek en Annelies Wolsink uit Hengelo wonnen de Bronckhorster Duurzaamheidsprijs voor volwassenen, Nikki Otten uit Zelhem die in de categorie Jeugd tot en met zestien jaar.

Door Liesbeth Spaansen

De gemeente Bronckhorst wil in 2030 energieneutraal zijn. Dat wil zeggen dat er net zoveel energie op duurzame wijze wordt opgewekt als wordt verbruikt. Groen Gaon, samen voor een duurzame toekomst. Daarvoor zocht zij samen met beleidsmedewerker duurzaamheid Erik Mol de meest duurzame ideeën in Bronckhorst. De jury bestond uit Nico Wissing, Linda Commandeur, Thijs de la Court en Jan Engels.

Juryvoorzitter Nico Wissing gaf een kort overzicht van de ingezonden ideeën, waarvan de meeste ook een vervolg gaan krijgen. De gemeente gaat verbinding maken, om de ideeën te ondersteunen, te helpen met bijvoorbeeld vergunningen. "Als jury hebben we gezegd op deze prachtige duurzame dinsdag, dat alle plannen steun verdienen en dat is al winst van de dag, maar er kan er maar één de eerste zijn," komt Nico Wissing toch tot een finale. Eén plan sprak heel snel tot de verbeelding, waar mensen de verandering in hun leefomgeving, in de winkelstraat gaan voelen. "We hebben gemeend en het plan van Marga Limbeek en Annelies Wolsink, het ontstenen van hun leefruimte de Spalstraat, de eerste prijs te verlenen." Paul Seesing had de eer de prijs, de eerste keer dat de gemeente Bronckhorst deze uitreikt, te overhandigen. "De jury heeft het aan alle kanten beoordeeld. Gefeliciteerd en succes met de uitvoering." Nikki Otten kreeg de prijs in de categorie jeugd, die hem later zal worden overhandigd. De eervolle vermelding was voor het lesprogramma Doen en Delen van Coby Goederond en Henk Hilferink.
"Ik woon in de Spalstraat en loop daar vrijwel dagelijks. Het valt me altijd op dat deze vrij versteend is," vertelt Marga Limbeek. "Een paar bomen staan er, het zou wat groener moeten worden. Annelies Wolsink heeft aan één huis al begroeiing aangelegd, een rozenperkje. Zij wilde meedoen en vulde mijn plan aan. Er zijn verschillende winkels en ons beeld is dat alle mensen samen op een dag aan het werk gaan, hun tegels voor hun gevels weghalen en zelfgekozen beplanting inplanten. Dan krijg je een ander mooier aanblik." Het draagt ook bij aan het beter opvangen van het regenwater tijdens hoosbuien. Het idee is ook toepasbaar voor meer straten in Bronckhorst, aldus de jury. Nikki Otten uit Zelhem wil graag met zijn klas op excursie naar het Earthship, het huis van zijn oom in Zelhem, wat ecologisch gebouwd is met natuurlijke materialen. Het maakt optimaal gebruik van de omgeving, is zelfvoorzienend qua bijvoorbeeld water en energie.

De eervolle vermelding was voor het lesprogramma Doen en Delen van Coby Goederond en Henk Hilferink. "Wij hebben een boekje gemaakt om in gezinnen op simpele en laagdrempelige manier aan duurzaamheid te werken. Bijvoorbeeld je speelgoed gaan repareren met je kinderen en daar een feestje van maken of kijken hoe je inkoopt als gezin. Het begint al eenvoudig met de jongste kinderen."

Aan het einde van de beide zittingen was er koffie in de kantine. "Het is belangrijk dat in de samenleving van onderaf wordt nagedacht over hoe we duurzaam de toekomst in kunnen. Dank jullie wel," besluit Seesing.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant