Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Column Luuk Stam - Thom

Algemeen

Thom

In de hoek van het veld scanderen zijn vrienden zijn naam. Hij hoort het. Natuurlijk hoort hij het. Hij kan een glimlach niet onderdrukken, geeft een professioneel bedank-applausje en verdwijnt dan richting de kleedkamer. Zelfs een koud aangerukt kratje bier kan hem niet overhalen. Een feestje met zijn vrienden, daar is het zo kort na het laatste fluitsignaal even niet het moment voor. Er is zojuist met 5-0 verloren.

Twee uur eerder op deze zaterdagavond trappen RKZVC en Longa'30 in Zieuwent af voor een onvervalste derby. De plaatselijke trots tegen 'de grote buurman' uit Lichtenvoorde, op dat moment de nummers 1 en 2 in de eerste klasse E. Langs de lijn zo'n 3000 (!) toeschouwers. Uiteraard veel mensen uit Zieuwent, Lichtenvoorde en de omliggende dorpen, maar ook mensen – bijna een bus vol! – uit Keijenborg.

De Keijenborgse toeschouwers komen niet voor de ploeg uit Zieuwent en ook niet direct voor de ploeg uit Lichtenvoorde. Zij komen voor Thom. De nummer 9 in het oranje van Longa'30 speelde tot voor kort in het oranje van Keijenburgse Boys. Met zijn enorme vracht doelpunten had hij vorig seizoen niet alleen een groot aandeel in de promotie van 'de Boys', hij mocht zich ook nog eens kronen tot topscorer van de Achterhoek.

Dat bleef niet onopgemerkt. Interesse kwam er van meerdere clubs uit de regio. De keuze viel op de eersteklasser uit Lichtenvoorde. Net een paar stappen hoger. Net een paar stappen harder lopen. Dat lijkt Thom goed af te gaan. Onlangs bezorgde de razendsnelle aanvaller zijn nieuwe ploeg met twee doelpunten al drie belangrijke punten. Deze avond mag hij in de derby tegen RKZVC opnieuw vanaf de aftrap zijn kunsten vertonen.

Succesvol is deze avond voor hem en zijn nieuwe ploeg echter niet. De thuisploeg neemt het heft in handen, komt al vroeg in de wedstrijd op voorsprong en bouwt die voorsprong vervolgens alleen maar uit. Pas als de wedstrijd al lang en breed gespeeld is, krijgt Thom dé kans op een eretreffer. Een luid Keijenborgs gejuich staat in de hoek van het veld op het punt om uit te barsten, maar de bal belandt op de paal.

Ballen die op de paal belanden, waren vorig seizoen zeer zeldzaam. Thom scoorde, scoorde en scoorde. Steevast vierde hij die doelpunten op uitbundige wijze met het publiek langs de kant van het veld. Allemaal vrienden. Allemaal bekenden. En steevast in grote getale op de afspraak. Dat vond hij ook al het allermooiste, zo vertelde hij eens. Een belangrijk doelpunt maken en dat dan vieren met al die mensen met hart voor de club.

Vanavond komen alle vijf doelpunten op naam van jongens uit Zieuwent. Als iemand weet hoe het voelt om zo'n succes als dorpsclub te vieren, dan is het Thom. Vorig jaar ging hij op de schouders door de kroeg. Nu pikt hij ondanks de enorme nederlaag een graantje gezelligheid mee, want midden in het spontane Zieuwentse dorpsfeest melden zich ook de Keijenborgers. De bus laat nog even op zich wachten en dat vindt helemaal niemand erg.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant