Kees Koolen met zijn supporters. Foto: Henk Teerink
Kees Koolen met zijn supporters. Foto: Henk Teerink

Kees Koolen wereldkampioen Cross Country Rally Raid voor quads

Algemeen

VORDEN - Vorige week werd de vijfde en laatste rally voor het wereldkampioenschap Cross Country Rally Raid voor Quads verreden in Marokko. Na vier wedstrijden stond Kees Koolen op kop in het kampioenschap maar het puntenverschil met zijn twee belangrijkste concurrenten, Rafal Sonik uit Polen en Alexis Hernandez uit Peru was klein. Alle drie konden nog wereldkampioen worden. Door de ongebruikelijk grote hoeveelheden regenval in Marokko de week voorafgaand aan de rally werd het een rally met wisselende en onverwachte omstandigheden. Daardoor was het tot aan de finish van de vijfde en allerlaatste etappe spannend. Uiteindelijk won Koolen de laatste etappes van de rally daardoor ook de rally in Marokko en werd zo de wereldkampioen dit jaar. Hiermee werd Kees Koolen de eerste Nederlander ooit die wereldkampioen werd in Cross Country Rally.

Bij het publiek is deze vorm van sport vooral bekend van de jaarlijkse Dakar race. Kees Koolen: "Dit jaar hadden we vijf totaal verschillende wedstrijden met echt verschillende omstandigheden. In iedere rally waren de lokale rijders in het voordeel en boden ons sterke concurrentie. Het is mooi om te zien dat we uiteindelijk met drie ervaren Dakar rijders toch weer in iedere rally het verschil maakten met de rest, vooral zodra de rally een paar dagen onderweg is. Onze keuze om een compleet nieuwe quad te ontwerpen heeft ons geholpen het onderscheid te maken ten opzichte van de concurrentie naast een fantastische samenwerking in ons team met Gerben Vruggink, Lars ten Harkel en Ronald Wentink. Ook de hulp van en goede samenwerking met een groot aantal leveranciers uit de Achterhoek hebben bijgedragen aan dit unieke resultaat. Tenslotte moet ik ook mijn gezin danken dat ze me dit jaar volledig hebben gesteund terwijl ik ruim tien weken van huis was voor deelname aan al deze rally's."

Op 6 januari gaat de Dakar rally van start en Koolen is van plan daar goed te presteren. Koolen: "Het plan om mee te doen aan de gehele WK rally series begon er mee dat we de door ons nieuw ontwikkelde quad serieus wilden testen onder de zwaarste omstandigheden voor de aankomende Dakar. Het nadrukkelijke doel voor de aankomende Dakar in 2018 is om bij de top drie te finishen. En wat is dan een betere keuze dan gewoon aan het hoogste competitie niveau van deze sport mee te doen en in verschillende delen van de wereld de strijd aan te gaan met de beste Dakar rijders. Met dit unieke resultaat lijkt het er op dat we nu klaar zijn om ons ambitieuze doel te realiseren. Terwijl we ons goed realiseren dat er tijdens de Dakar van alles kan gebeuren en we ook een portie geluk nodig zullen hebben om op het podium te eindigen."

Tijdens Dakar 2018 wil het team niets aan het toeval over laten en zal Kees Koolen ondersteund worden door Gerben Vruggink, Ronald Wentink, Lars ten Harkel, Han Kuiper, Bastiaan Nijen Twilhaar en Frank Verbeek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant