Ans Strik was afgelopen zondag het stralende middelpunt tijdens de feestelijke viering. Foto: PR
Ans Strik was afgelopen zondag het stralende middelpunt tijdens de feestelijke viering. Foto: PR

Ans Strik totaal al vijftig jaar dirigent

Algemeen

Feestelijke viering in de Christus Koningkerk

VORDEN - Zondag 26 november vond er in de Christus Koningkerk te Vorden een feestelijke viering plaats ter gelegenheid van het jubileum van dirigent Ans Strik. Zij is al twintig jaar de vaste dirigent van het gemengd koor Cantemus Domino. Op deze laatste zondag van het kerkelijk jaar is het een traditie dat er aandacht wordt besteed aan de heilige Cecilia, de patrones van de kerkmuziek. Het is een feest voor alle koorzangers, dus een goed moment om de dirigent in het zonnetje te zetten. De week hiervoor was zij al gehuldigd in 's-Heerenberg met de gouden insigne van de St. Gregoriusvereniging. Ook in 's-Heerenberg is zij al twintig jaar werkzaam als dirigent.

Nadat het koor Cantemus Domino samen met het Pancratiuskoor 19 november in 's-Heerenberg had gezongen, kwam het Pancratiuskoor deze zondag naar Vorden om als een koor de dienst muzikaal te ondersteunen. Het was zowel in 's-Heerenberg als in Vorden een feest om met meer dan veertig koorzangers te zingen. De vaste gezangen van de vierstemmige mis van Gounod werden gezongen, en nog enkele meerstemmige Latijnse liederen waaronder het Ave Verum van Mozart.

Aan het eind van de viering werd dirigent Ans Strik toegesproken door de voorzitter van de pastoraatgroep de heer J. Harmsen. Hij memoreerde op humoristische wijze haar loopbaan als dirigent. Hoe zij als twintigjarige startte met het bespelen van het orgel in de kapel van het Fatima-tehuis in Nieuw Wehl en zodoende het koortje van de aanwezige zusters mocht begeleiden. De pastoor van Nieuw Wehl vroeg haar daarna al snel als dirigent van het jongerenkoor, kinderkoor en het gemengde koor. De beloning bestond in die tijd uit zo nu en dan een doosje eieren of een potje honing. Ook was zij jarenlang dirigent in de H. Geestkerk in Doetinchem en ook in Didam en Zeddam heeft zij verschillende koren gedirigeerd. De laatste twintig jaar dus in 's-Heerenberg en Vorden. Ans is afkomstig uit een zeer muzikale familie en volgde al vroeg pianolessen bij beroepsmusicus de heer J. Strik. Later werd hij haar partner. Hij is altijd haar grote inspiratiebron geweest.Haar dirigentenopleiding wat betreft kerkmuziek heeft zij gevolgd in Utrecht van uit de Gregoriusvereniging.

De voorzitter feliciteerde haar en dankte haar namens de geloofsgemeenschap voor haar inzet en haar passie als dirigent. Dit weet ze steeds weer met een dosis strengheid en humor over te brengen op het koor. Hij gaf aan dat hij haar graag een auto van de zaak gunde, vanwege het steeds op en neer rijden vanuit Doetinchem naar Vorden voor de repetities en de zondagsvieringen, maar dat daarvoor de financiële middelen ten ene male ontbraken. In plaats daarvan ontving ze een beschermengeltje voor in haar eigen auto en natuurlijk mocht een bloemetje niet ontbreken.

Na afloop van de viering bracht het gezamenlijke koor een ode aan hun dirigent, was er gelegenheid om haar te feliciteren, werd er koffie gedronken en gezellig nagepraat. Het koor Cantemus Domino vierde hierna samen met haar dirigent en enkele gasten het Ceciliafeest in de parochiezaal waar de dirigent nog enkele uren het stralend middelpunt was.

Ans Strik was afgelopen zondag het stralende middelpunt tijdens de feestelijke viering. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant