Een werk van Jan Gerritsen. Foto: PR
Een werk van Jan Gerritsen. Foto: PR

KunstZondagVorden met beeldende kunst uit heden en verleden

Algemeen

VORDEN - Ook in de drukke decembermaand pakt de 45ste KunstZondagVorden op 10 december van 11.00 tot 17.00 uur uit met uitgebreide eindejaarsexposities op diverse locaties. De deelnemende ateliers en galeries zijn herkenbaar aan de KZV-vlag en de kunstenaars zullen persoonlijk aanwezig zijn om hun werk toe te lichten. Het KZV-Infoblad met de deelnemende locaties is gratis af te halen bij VVV Vorden, Kerkstraat 1B en bij de deelnemende galeries of kijk op de website.

Werk van Jan Gerritsen
Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst, het MAS Vorden, heeft werk van Jan Gerritsen geselecteerd. Deze tekenaar, schilder en vooral graficus werd in 1925 in Doetinchem geboren en is in 2003 in Borculo overleden. Uit het brede oeuvre van Gerritsen zijn enkele thema's en technieken gekozen. Alles is doordrenkt van zijn fascinatie en liefde voor de kunst en speciaal voor de grafische kunst. Jan Gerritsen was een pure autodidact. Al sinds zijn jeugd in Doetinchem tekende en schilderde hij veel en hij heeft zich later door zelfstudie in vele grafische technieken ontwikkeld. Zijn oeuvre is dan ook heel divers. Zo maakte hij tekeningen, aquarellen, gouaches, en druksels in de vorm van sjabloondruk, linoleumsneden, houtsneden en etsen. In deze tentoonstelling wordt extra aandacht aan de druksels besteed.

'Onafhankelijk veelzijdig'
De expositie 'Onafhankelijk veelzijdig' in Galerie De Burgerij toont schilderijen, gouaches en tekeningen van (beeldhouwer) Hans Ittmann (1914-1972). De expositie omvat schilderijen, gouaches en tekeningen uit verschillende stijlperiodes.

Ittmann liet zich door vele kunststromingen en kunstenaars inspireren. Hij werkte aanvankelijk figuratief en ontwikkelde in de loop der jaren diverse abstracte stijlen om later terug te keren naar een (gedeeltelijk) figuratieve beeldvorming. Van 1946-1948 studeerde Hans Ittmann aan de École des Beaux Arts in Parijs. Gedurende zijn Parijse periode legde Hans Ittmann zich toe op de expressieve werking van de vorm. Hij maakte ook aquarellen van stadsbeelden in stralende kleuren. Aan het einde van de jaren vijftig ontwikkelde Hans Ittmann een compositiewijze die geïnspireerd lijkt op de suprematistische schilderijen van Kazimir Malevich. Omstreeks 1960 raakte Hans Ittmann in de ban van de nieuwe Amerikaanse schilderkunst (o.a. Jackson Pollock) en maakte hij zeer felle doeken.

Je ogen uitkijken
Galerie Agnes Raben toont een eindejaarsexpositie met werk van maar liefst 10 kunstenaars, getiteld: 'Je ogen uitkijken'. De expositie omvat werk van diverse kunstenaars.
Cees Andriessen:een serie tot het minimum gereduceerde abstracte hout- en linosneden in sprankelende kleuren. Bernadette Beunk: nieuwe speels georkestreerde abstracte tekeningen. Marian Bijlenga: transparante textiele structuren die lijken te zweven voor de wand. Monique Kwist: fotowerken op aluminium met bijzondere lichtreflecties en stille mensfiguurtjes in hout. Simon Oud: abstracte gesloten vormen. Wandobjecten die zijn opgebouwd uit ongelijke vlakken van zink, meestal in combinatie met messing. Jan Hein van Rooy: vogelfiguren gemaakt van houtjes van niks. In de tuin een installatie van een kudde van draadfiguren. Marena Seeling: aquarellen en wandobjecten die nog net verwijzen naar een landschap. Coen Vernooij: abstracte wandsculpturen met een fascinerend veranderlijk lijnenspel.

Overige locaties
In De Ezelstal kunt u voor de laatste keer de jubileum expositie van kunstenaar Gradus Verhaaf bezoeken ter gelegenheid van 85e geboortejaar; hij overleed in maart 2017. Galerie en beeldentuin A-Quadraat toont werk van acht nationale en internationale sieraad ontwerpers en de binnentuin is open met beelden van Harskamp, Zandjans en Jouta. In de ateliers van schilder Riet Rexwinkel, fotograaf Meta van Arkel en schilder Aaf Renkema kunt u kennismaken met het werk en de werkomgeving van deze kunstenaars.

St.KunstInVorden
Het bestuur van stichting KunstInVorden zoekt nog bestuursleden die affiniteit hebben met kunst én Vorden. Interesse? Meld u aan bij voorzitter Willemijn Colenbrander op info@kunstzondagvorden.nl


www.kunstzondagvorden.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant