Diny Bulten werkte bijna 45 jaar in de zorg, waarvan 25 jaar bij Sensire. Foto: Liesbeth Spaansen
Diny Bulten werkte bijna 45 jaar in de zorg, waarvan 25 jaar bij Sensire. Foto: Liesbeth Spaansen

Diny Bulten neemt afscheid bij Sensire

Algemeen

TOLDIJK - "Het is goed geweest," zegt wijkverpleegkundige Diny Bulten. "Ik neem afscheid met een receptie op 21 december. Op 1 december werkte ik 31 jaar bij Sensire en was ik 45 jaar in de zorg werkzaam, voornamelijk in de regio Steenderen en Vorden."

Door Liesbeth Spaansen

Diny begon in 1972 als zestienjarige te werken bij gehandicapte kinderen en volgde de opleiding AZ. Daarna ging ze aan het werk als verpleegkunde in het Spittaal. Na haar trouwen in 1978 met Marti Bulten, werkte zij nog een paar jaren in de ziekenhuizen van Velp en Doetinchem, tot hun zoon Ben geboren werd in 1985. Toen stopte ze. Daarna werd dochter Jori geboren. Op het consultatiebureau vroegen ze haar om inval in de thuiszorg te gaan doen. Ze startte 1 december 1986.

De Zorggroep Oost Gelderland ging later over naar Sensire. Na de fusie van Sensire met Gezinszorg moest alles groter, maar werd het onpersoonlijker en onduidelijker. "Nu zijn de teams weer kleiner, zoals vroeger. Maar er is meer veranderd. Omdat mensen langer thuis moeten blijven wonen, wordt de lat ook door de verpleegkundigen hoger gelegd. De mensen zijn moeizamer te plaatsen, omdat de verzorgingshuizen dicht zijn. Daarnaast gaan mensen na een ziekenhuisopname te snel weer naar huis, veel komt dan neer op mantelzorgers die dan overbelast kunnen raken."

Er is veel digitaal, zoals de planning en administratie en de communicatie met de verzekeraar. "Ook de mensen krijgen iPads. Zo hebben we direct contact met klanten, we kunnen medicatie laten innemen via beeldbellen bijvoorbeeld. 's nachts monitoren we de mensen via camera's, dan hoeft de nachtzuster niet te komen. En we kijken ook mee of het goed gaat met dementerenden. We kunnen controleren of ze eten, omdat een app registreert of de deur van de koelkast open gaat. Daarnaast zijn er meer apps, zoals de wondzorgapp, waarmee gespecialiseerde verpleegkundigen de cliënten raadplegen. Ze kunnen ook de huisarts foto's sturen van een wond ter beoordeling."

Van Sensire kreeg Diny in 1999 de gelegenheid om een opleiding te volgen. "Het volgen van de HBO-V is goed geweest, anders had ik toen niet kunnen starten met het stellen van indicaties." Ze deed de opleiding in twee jaar en liep stage in de verslavingszorg in Enschede. Man en kinderen stonden gelukkig achter de studie. "Ik vond het leuk, dat snapten de kinderen niet altijd. Maar om bij de tijd blijven moet je nieuwe dingen leren, al was het een rare ervaring om stagiaire te zijn. Ik nam werkervaring mee, dat was een voordeel. Ik heb er veel plezier van gehad." Ze volgde vervolgens nog een opleiding praktijkbegeleider en beoordeling assessor, waarna ze met afstuderende verpleegkundigen meeliep om te beoordelen of ze capabel zijn voor het vak.

"Na 45 jaar zorg is het genoeg geweest. We genieten nu al maar gaan nog meer leuke dingen doen. Ik werk vier dagen en we passen samen een dag op de twee kleinkinderen van onze dochter. Straks hebben we iets meer tijd voor alles, zoals ontspannen schilderen, tennissen of lekker een boek lezen." Diny en Marti zullen binnenkort starten met golfles.

"Er zijn gezinnen waar ik al twintig jaar kom," lacht Diny. "Daarom wilde ik wel een receptie geven." Deze is op 21 december van 14.30 tot 16.30 uur in J.J.C. Flophouse aan de Hoogstraat 15 in Toldijk. Iedereen die haar nog even gedag wil zeggen, is van harte welkom.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant