Kees Koolen in de Dakar Rally. Foto: Barren Racing
Kees Koolen in de Dakar Rally. Foto: Barren Racing

Kees Koolen achtste in Dakar Rally

Algemeen

VORDEN - Twee weken geleden begon de Dakar rally met het uit Delden afkomstige Barren Racing met Kees Koolen als rijder op de quad. Inmiddels is de rally gefinisht en Koolen werd bij de quads achtste. Zijn doel, een top 3 plaats, lukte helaas niet om verschillende redenen. Voor Kees is dit een soort van vakantie, vijfduizend kilometer ploeteren door ruige landschappen en woestijn, zo laat hij weten: "Het is ook wel eens fijn om wat anders aan het hoofd te hebben dan alleen werk ". Naast de zeven WK rally's van afgelopen jaar (hij werd wereldkampioen) is de Dakar zijn passie en hij wilde dit jaar goed voor de dag komen. Koolen had lange zware dagen vol met onverwachte situaties en moeilijke navigatie. Iedere dag weer andere omstandigheden.

Op zaterdag 6 januari gingen de deelnemers van start met een proloog. Om 08.00 uur begon Kees aan zijn avontuur, 240 kilometer over de weg om vervolgens een korte proef van 31 kilometer te rijden. In de uitslag werd hij als achtste geklasseerd, maar dat werd vervolgens een zesde plek omdat zijn collega's een waypoint hadden gemist. De tweede dag was een zware dag door de duinen, maar leverde een vijfde plaats op. Op dag drie werd er uit het bivak gestart, een proef van 296 kilometer met een verbinding van 208 kilometer. Het was een woest gebied met veel stenen. Bij het uitkomen van een geul raakte de quad een steen, waardoor de ketting vast kwam te zitten om het voortandwiel van de schakelwals. Jurgen van de Goorbergh (kist klassement) hielp Koolen om het euvel te verhelpen. Kees zijn hulp, Bastiaan Nijen Twilhaar, kwam ook snel en samen werd het zo opgelost dat verder rijden mogelijk was. Helaas zakte hij in het klassement naar plaats 13 nadat hij als dertigste over de finish kwam.

Dag 4 ging een stuk beter, wel moest Koolen achteraan starten met een groep rijders. Toch hij kwam als zevende quad aan in het bivak: een achtste plaats in het klassement. Op dag 6 moesten de deelnemers eerst 480 kilometer verbinding maken over de weg en daarna een etappe van 410 kilometer in Bolivia rijden. Door de regen, sneeuw en temperatuur werd het eerste stuk van de proef gecanceld. De start van de proef is op 4.000 meter hoogte. De proef was ingekort tot 200 kilometer met vooral snelle paden, maar ook een stuk van 40 kilometer met modder gaten vol met water. Binnen 5 kilometer was Koolen helemaal nat van het ijskoude water: "Het water liep aan de binnenkant van mijn bril naar binnen". In gedachten had Koolen zich er bij neer gelegd dat hij een uur zou verliezen . Hoe groot was zijn verbazing om bij de finish ook de rest van de top 10 van de quad rijders aan te treffen. In het klassement stond Koolen achtste.

Na een rustdag begon de tweede week. Koolen werd nog geraakt door de winnaar bij de auto's, Carlos Sainz. Dat leverde een tijdstaf van 10 minuten op voor de Spanjaard. Aan het eind van de week waren er problemen met de quad, toch goed dat teammaat Bastiaan bij Koolen in de buurt bleef. De twee laatste dagen verloor hij veel tijd omdat de quad niet harder meer liep dan 70 kilometer. Toch wisten beide heren de eindstreep te halen. Koolen is achtste in het eindklassement geworden en Twilhaar 21ste. In Lima (Peru) gingen twee weken geleden 49 quads van start, 30 haalden uiteindelijk de finish. Ondanks alle pech mag Koolen terugkijken op een geslaagde rally.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant