Het duo NIHZ: Bobby Rootveld en Sanna van Elst. Foto: PR
Het duo NIHZ: Bobby Rootveld en Sanna van Elst. Foto: PR

Westerbork-serenade in Theater Onder de Molen

Algemeen

VORDEN/LINDE - Er staat zondagmiddag 25 februari een heel bijzondere voorstelling op het programma van Theater Onder de Molen. Het duo NIHZ, bestaande uit Sanna van Elst (blokfluiten en zang) en Bobby Rootveld (gitaren en zang) spelen deze middag onder meer de Westerbork Serenade.

Rootveld en van Elst brengen al ruim zestien jaar lang onder de naam Duo NIHZ muzikale emotionele programma's vaak geïnspireerd door ware gebeurtenissen uit de Joodse geschiedenis. Dit doet het duo over de gehele wereld in concertzalen, theaters, kerken en synagogen.

De Westerbork Serenade
In de Westerbork Serenade worden liederen van Johnny & Jones afgewisseld met het meestal instrumentale werk 'Shir Hashirim' van Gianmartino Maria Durighello, speciaal gecomponeerd in 2015 voor Duo NIHZ. Het is gebaseerd op het Hooglied in het Oude Testament. Deze muziek komt in verschillende varianten tevoorschijn: van Synagogaal-achtige melodieën tot minimal music, renaissance en klezmer-varianten. 'Shir Hashirim' wordt afgewisseld met liedjes van Johnny & Jones.

Johnny & Jones was Nederlands meest populaire zangduo voor de tweede wereldoorlog. Beide musici waren Joods en hun pakkende teksten geven een sterk tijdsbeeld weer. Liedjes als 'Mijnheer Dinges', 'De Slangenbezweerder', 'We Hoeven Niet Te Hamsteren' en 'Maak Het Donker In Het Donker' vormen een muzikale tijdslijn van midden jaren '30 tot aan het begin van de oorlog. In de oorlog kwamen Johnny & Jones in Westerbork terecht alwaar ze liedjes over het kamp componeerden zoals 'De Westerbork Serenade' en 'Wij Sloopen Met Muziek'. Ook deze liederen zijn te horen tijdens dit muzikale vertelconcert. Hierbij brengt 'Shir Hashirim' de momenten van rustige bezinning om de emotionele teksten van Johnny & Jones een plaats te geven.

Deze bijzondere voorstelling is in het theater aan de Lindeseweg 29 in Vorden (buurtschap Linde) en begint om 15.00 uur. De toegangsprijs is 10 euro, exclusief consumpties. Kaarten kunnen via de website worden besteld, maar ook aan de zaal worden gekocht.


www.theateronderdemolen.nl

Johnny and Jones (vermoedelijk gemaakt in het kamp Westerbork). Foto: PR
Een tekening van Johnny and Jones, gemaakt door een medegevangene in het kamp Westerbork. Foto: PR
Artiestenfoto Johnny and Jones. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant