Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Column Luuk Stam - Speldjes

Algemeen

Speldjes

Een rugzak vol speldjes. Het is één van de mooiste beelden uit de eerste week van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. De speldjes zitten op de rugzak van schaatsster Esmee Visser. Voor de camera's van de NOS vertelt ze er stralend over. Elk land heeft z'n eigen speldjes. Die kun je onderling ruilen. Ook liggen er in het olympisch dorp speldjes verstopt. Super leuk! En trouwens; ze kijkt hier sowieso haar ogen uit.

Ze vertelt het op 'the day after'. Een dag eerder is het 15 februari 2018. De dag van Sven Kramer en zijn 10 kilometer. Hier moet het gebeuren. Acht jaar na die verdomde foute wissel in Vancouver is nu Pyeongchang plaats van handeling. De spanning vooraf is immens, maar tijdens de race maakt die spanning met elke ronde een beetje meer plaats voor berusting. Dit gaat niet lukken. Dit gaat mis. Wéér mis.

Het verhaal van de Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen is prachtig, maar het is niet waar wij op zitten te wachten. Als oranje natie grossieren wij in schaatssucces en precies nu gaat het feest niet door. Dit keer geen Wilhelmus op Medal Plaza. Geen wapperend rood-wit-blauw. Sven Kramer gaat het podium zelfs helemaal niet op. Het voor Nederland mooiste verhaal van deze Spelen wordt op deze donderdagmiddag niet geschreven.

Een dag later is alles anders. Op de 5 kilometer voor vrouwen staat een Nederlandse aan de start die we nog maar heel kort kennen. We kennen haar vooral van een interview dat ze eind vorig jaar gaf. Dat was na de race waarmee ze een ticket naar Zuid-Korea bemachtigde. Dat kwam ook voor haarzelf als een grote verrassing. Ze vertelde dat ze niet eens wist wanneer 'die wedstrijden' waren.

Esmee Visser is pas net 22 jaar oud en komt uit Beinsdorp, een dorpje vlakbij Schiphol. Het telt net wat meer inwoners dan Halle en net wat minder dan Hummelo. Een klein dorp waar iedereen Esmee Visser kent. Al is ze veel van huis. Ze schaatst in Groningen samen met talentvolle jonge schaatsers die precies het tempo rijden dat zij aankan. Rondjes 32. Dat kan zij goed. En dat vindt zij vooral ook heel erg leuk.

Meedoen aan de Olympische Spelen is voor heel veel jongens en meisjes een droom. Voor een enkeling komt die droom uit. Wie het haalt, is echter vaak al gehard door de wetten van de topsport. Bij Esmee Visser gaat het zo snel dat daar nog geen tijd voor is geweest. Die speldjes op haar rugzak verraden haar enorme plezier in het schaatsen en alles daaromheen. Helemaal nu dat is uitgegroeid tot olympische proporties.

Dat jonge meisje uit Beinsdorp blaast op de 5 kilometer alle tegenstand naar huis. Waar menigeen 15 februari had aangekruist, drukt zij haar stempel op 16 februari. En daarmee op de hele Olympische Winterspelen voor iedereen met een oranje bril. Esmee Visser is voor Nederland hét verhaal van Pyeongchang. Ze kwam volledig uit het niets en gaat naar huis met een rugzak vol speldjes én een gouden medaille.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant