Erelid Hennie Reindsen ontvangt de oorkonde uit handen van (aftredend) voorzitter Wim Ruiterkamp. Foto: PR
Erelid Hennie Reindsen ontvangt de oorkonde uit handen van (aftredend) voorzitter Wim Ruiterkamp. Foto: PR

Hennie Reindsen erelid 'Oud Vorden'

Algemeen

VORDEN - Maandag 12 maart hield de 'Oudheidkundige vereniging Oud Vorden' in De Herberg haar jaarvergadering. Voorzitter Wim Ruiterkamp kon ongeveer 75 leden welkom heten. Een hoogtepunt was wel het toekennen van het erelidmaatschap aan oud-voorzitter Hennie Reindsen. Verder trad voorzitter Wim Ruiterkamp af en werd er gesproken over de aankoop van het pand van Monuta.

Nadat de notulen van de vorige jaarvergadering en het jaarverslag (voorgelezen door secretaresse Anja Menkveld) waren goedgekeurd, toonde penningmeester Gerrit Vlogman een fraai financieel overzicht van het afgelopen jaar, dat met een klein batig saldo kon worden afgesloten. De kascommissie rapporteerde dat alles zeer inzichtelijk en naar waarheid was geregistreerd en dechargeerde het bestuur.

Aankoop pand Monuta
Een belangrijk agendapunt dat veel vragen en reacties opriep was de voorgenomen aankoop van het Monutagebouw aan het Jebbink. Zoals al eerder in de pers was bekendgemaakt zoekt de vereniging een nieuw onderkomen voor het archief en werk-, vergader- en expositieruimte doordat het huidige onderkomen in De Voorde veel te klein is en ook zal moeten worden verlaten in verband met de gefuseerde Vordense kerken die het zelf nodig hebben.
Inmiddels zijn al verschillende gesprekken met verkoper Monuta geweest en het ziet ernaar uit dat de aankoop zal kunnen doorgaan, mede dankzij de 'crowdfundingactie' die de vereniging de nodige geldmiddelen verschafte. Een belangrijk punt voor de vereniging is echter dat er toch gestreefd wordt naar het in standhouden van een opbaarruimte na overlijden van Vordenaren. Hierover wordt nog onderhandeld met Monuta. Na het beantwoorden van verscheidene vragen en toelichtingen geven over de actie, kreeg het bestuur mandaat van de vergadering om door te gaan met de onderhandelingen.

Erelidmaatschap
Een hoogtepunt was wel het toekennen van het erelidmaatschap aan oud-voorzitter Hennie Reindsen, die vanaf de oprichting in 1981 sterk betrokken is geweest bij de vereniging. Zo was hij o.a. jarenlang mede-redactielid van het verenigingsblad 'Vordense Kronyck' en mederedacteur van het in 2006 uitgegeven lijvige boekwerk 'Bedrijvigheid in Vorden in de 20e eeuw'. Scheidend voorzitter Ruiterkamp sprak de jubilaris lovend toe, bedankte Hennie voor het vele werk dat hij voor de vereniging heeft gedaan en overhandigde hem de oorkonde van erelidmaatschap. Ook echtgenote Annie werd in de hulde betrokken en ontving een bos bloemen. In zijn reactie ging het erelid in op allerlei aardigheden die hij tijdens de vele jaren, vooral als voorzitter, had meegemaakt.

Aftredend voorzitter
Bij het punt bestuursverkiezingen werd ledenadministrateur en fotocommissielid Jan Berentsen onder applaus herkozen. Bestuursvoorzitter Wim Ruiterkamp was aftredend en stelde zich niet herkiesbaar. Na acht jaar vindt hij het tijd dat iemand anders het stuur overneemt. Zolang er nog geen nieuwe voorzitter is, zal Henk Vaags als waarnemend voorzitter optreden. Hij nam dan ook de voorzittershamer over van Ruiterkamp en maakte gelijk gebruik van de mogelijkheid zijn voorganger uitgebreid te bedanken. Wim heeft steeds zeer gedreven en actief de vereniging geleid en met name gezorgd dat er in verschillende commissies mensen zitten die werk kunnen verzetten. Als dank overhandigde Vaags een dinerbon en een plantenbak voor echtgenote Lydia.

De volgende bijeenkomst is op 28 maart, waar de heer Bulten een presentatie zal geven getiteld 'Natuur en cultuur in de Achterhoek'.

: Aftredend voorzitter Wim Ruiterkamp overhandigt de voorzittershamer aan zijn opvolger Henk Vaags. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant