Burgemeester Marianne Besselink te midden van Jan en Dinie Maalderink. Foto: Jan Hendriksen
Burgemeester Marianne Besselink te midden van Jan en Dinie Maalderink. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Jan en Dinie Maalderink zestig jaar getrouwd

Algemeen

VORDEN – De eerste 'liefdesvonk' sloeg niet tijdens een dansavond in Vorden of op de Larense Kermis over. Nee, op een totaal andere niet alledaagse plaats. "Op een pluimveevermeerderingsbedrijf in Laren hebben we elkaar leren kennen", zo verklaren Jan en Dinie Maalderink met een grote glimlach in hun vorig jaar prachtig gerenoveerde seniorenwoning aan het Hoetinkhof.

Door Jan Hendriksen

Jan en Dinie Maalderink werkten ruim zestig jaar geleden namelijk beiden op het Pluimveebedrijf van de familie Dijkman in 't Larense Broek. Jan in de stallen en Dinie in de huishouding van de familie. Donderdag 15 maart waren Jan Maalderink (83) en Dinie Maalderink-Welmer (85) zestig jaar getrouwd. Dat werd afgelopen zaterdag in familie- en kennissenkring gevierd. De buurt aan het Hoetinkhof had naar goede traditie 'mooi gemaakt'. Schriftelijke felicitaties waren er van onder meer de Commissaris van de Koning en van de algemeen secretaris van Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin. Namens de gemeente Bronckhorst kwam burgemeester Marianne Besselink het diamanten echtpaar feliciteren.

Jan Maalderink werd geboren op boerderij 't Hassink aan de Hamminkweg in de Vordense buurtschap Delden maar verhuisde op tweejarige leeftijd met zijn familie naar de enkele honderden meters verderop gelegen boerderij 't Hietink aan de Deldenseweg. Dinie's wieg stond aan 't Wolfersveen in de Larense buurtschap 't Broek. Jan was een van de eerste leerlingen van de Lagere Landbouwschool in Vorden. Na het behalen van het diploma werd Jan werkzaam op het pluimveebedrijf in Laren waar hij 'intern' was. "En daar sloegen de eerste liefdesvonken over op het buurmeisje van de familie Dijkman", zo verklaart de geboren en getogen Vordenaar. Jan en Dinie trouwden op 15 maart 1958 wettelijk in het gemeentehuis van Vorden (nu Het Kulturhus) en voor de kerk in de Hervormde Kerk in Vorden. "Ons huwelijksfeest hebben we bij Hotel Bakker gevierd, nadat we eerst met alle familieleden in de grote zondagse kamer op Jan's boerderij ons huwelijksdiner hadden gegeten", zo weet Dinie te vertellen.

Voordat het tweetal in 1959 een huurwoning van Thuis Best aan de Berend van Hackfortweg betrok woonden Jan en Dinie in het eerste huwelijksjaar 'in' op de boerderij van Jan's ouders. Inmiddels was Jan toen al werkzaam als chauffeur bij Bakkerij Akkermans in Zutphen om vervolgens in de jaren zeventig de overstap te maken naar de Rijdende Melk Ontvangst (RMO) van zuivelfabriek Coberco toen de melktanks hun intrede deden. "Tot aan mijn pensionering (59 jaar) ben ik met de tankauto de boer op geweest in de Achterhoek. Ik heb zelfs nog enkele jaren 's nachts gereden", zo zegt Jan. Dinie: "Jan kent dan ook bijna alle buitenwegen in de Achterhoek. Als we wel eens rondfietsen dan verwijst Jan steevast naar de boeren waar hij altijd de melk kwam ophalen."

Fietsen is een van de gezamenlijke hobby's van Dinie en Jan. "Ruim twintig jaar lang hebben de aan de Larense Fietsvierdaagse deelgenomen. En ook prijkte steevast de Vordense Avondfietsvierdaagse op onze agenda. Helaas laat de rug me de laatste jaren een beetje in steek om nog regelmatig met de fiets op pad te gaan", zo verklaart Dinie. Kaarten is ook een grote hobby van het echtpaar. Wekelijks zijn Jan en Dinie in de Vordense Soos te vinden om een kaartje te leggen. Jan. "En ook met ons beiden leggen we regelmatig een kaartje." En op maandagmorgen is Jan steevast bij café Uenk te vinden. Daar maakt hij deel uit van Seniorenbiljartvereniging 'Op Goed Geluk' (zie elders in dit blad). Jan en Dinie hebben drie zoons en een dochter en zeven kleinkinderen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant