Bennie Jolink: 'Stem vooral op iemand die je kent!'

Algemeen

HUMMELO - Bennie Jolink heeft overal een mening over; ook over de gemeenteraadsverkiezingen. "Ik erger me dood aan al die landelijke kopstukken die nu in elk praatprogramma opduiken om te praten over de gemeenteraadsverkiezingen. Zij hebben niets met de plaatselijke politiek en dan vertalen ze dat in zetels. Het is grote onzin om die mensen daarover aan het woord te laten. Ik erger me daarbij het hardste aan de VVD. Die hebben die arrogantie van 'wij zijn de grootste partij. Wij weten wel hoe het moet.'

Door Kyra Broshuis

Jolink is goed op de hoogte van zowel het wereldnieuws alsook het regionale nieuws. Iedere dag begint met het lezen van vijf kranten. "Twee links, twee rechts en ééntje in het midden", lacht hij. "De Telegraaf, het Algemeen Dagblad, Trouw, de Volkskrant en de Gelderlander. En natuurlijk de huis-aan-huisbladen die ik hier krijg." Een expliciete voorkeur voor een landelijke partij heeft hij niet. "Er is geen enkele landelijke partij waar ik me helemaal in kan vinden. Bij de Tweede Kamerverkiezingen heb ik gestemd op Pia Dijkstra van D66, vanwege de donorwet. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik stem landelijk trouwens altijd op een vrouw. Ik heb ook wel eens op Agnes Kant van de SP gestemd maar daar kreeg ik spijt van, want de SP wilde helemaal niet regeren. Ze wilden toen alleen maar de grootste partij worden, maar ik bewonder Agnes Kant nog steeds. Net als Job Cohen. Beiden een beetje onhandig in de media misschien, maar Cohen was wel een verbinder, geen haatzaaier. Als burgemeester van Amsterdam heeft hij het ook prima gedaan. Wat kan mij dat schelen als je een beetje onhandig bent in de media. Het gaat om je visie."

'Er is geen krimp'
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van deze week gaat de stem van Jolink naar Herms Bensink van de PvdA voor de gemeente Bronckhorst. "Welke partij iemand van is interesseert me niet. Als mij de persoon aanstaat, dan stem ik daar op. Toen ik de lijst daarna pas zag, zag ik Herm Bensink erop staan. Ik dacht 'hee verrek, doar heb ik vrogger nog met espöld.' Daar stem ik dus op. Ik adviseer dan ook op mensen te stemmen die je kent. Ga in ieder geval sowieso stemmen. Zeker bij de gemeenteraadsverkiezingen, dat is zo dichtbij. Hier woon je, werk je en leef je. Dáár gaat het om!"
Belangrijke zaken zijn voor hem woningbouw en kansen voor jongeren. "Ik vind het belangrijk dat boerderijen makkelijker opgedeeld kunnen worden in meerdere huisnummers en jongeren in de Achterhoek moeten de kans krijgen om een betaalbare woning te kopen of huren. Weet je ook wel dat het wetenschappelijk is aangetoond dat er helemaal geen krimp is in de Achterhoek? Er is wel gebrek aan 20- tot-40 jarigen. Die trekken weg. Er is hier werk maar geen goedkope starterswoningen. Iedereen heeft het ook over de ouderen. Ik ben helemaal niet zo'n voorstander van de ouderenpartij. We moeten ons juist richten op de jongeren, die moeten we helpen! Die hebben we hard nodig voor de hele economie én de sfeer in de Achterhoek."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant