In het Lochemse openluchtspel Het Groene Goud komen Achterhoekse nuchterheid en Italiaans temperament met elkaar in botsing. Foto: Jorrit van de Kolk
In het Lochemse openluchtspel Het Groene Goud komen Achterhoekse nuchterheid en Italiaans temperament met elkaar in botsing. Foto: Jorrit van de Kolk

Het Groene Goud brengt Italië naar de Achterhoek

Algemeen

Spelers Lochems openluchtspel klaar voor vier Zuid-Europese zomeravonden

LOCHEM – De olijfgaard is aangelegd, het erf aan kant en de bed and breakfast schoon. De familie Stuggink is helemaal klaar om haar Italiaanse gasten te ontvangen. Het resultaat van deze ontmoeting tussen enerzijds de Achterhoekse nuchterheid van de Lochemse boerenfamilie en anderzijds het Italiaanse temparement van hun gasten, is op vrijdag 29 juni, zaterdag 30 juni, vrijdag 6 juli en zaterdag 7 juli te zien tijdens het openluchtspel Het Groene Goud. Het beloven vier avonden vol humor, spanning, romantiek, sfeer en muziek te worden in het Lochemse openluchttheater. De voorstellingen beginnen om 20.00 uur.

Het erf van de familie Stuggink wordt tot grote ergernis van opa Hendrik-Jan getransformeerd tot een stukje Toscane in de Achterhoek. Zijn zoon Henk is op het idee gekomen om een olijfgaard te beginnen en heeft daar Italiaanse hulp bij ingeschakeld. Hendrik-Jan ziet zijn boerderij én zijn pensioen in rook opgaan. Wat voor invloed heeft de Italiaanse inmenging op de rest van de Stugginks? Kunnen de Italian stallions iets van hun casanovagedrag overbrengen op de eeuwige vrijgezel Herman? Wordt hij dan de prins op het witte paard die trots over het liefdespad galoppeert of beperkt het succes zich tot de doldwaze escapades met zijn racewagen op de modderbaan van de Zwarte Cross?
Mensen met kwade bedoelingen zijn er altijd en waar ook ter wereld. Bij de Stugginks wonen ze slechts een boerderij verderop. Buurvrouw Vruggink is al jaren uit op hun grond en doet er alles aan om die te bemachtigen. Ze weet zeker dat de goedaardige Henk Stuggink uiteindelijk wel overstag zal gaan, maar of Luca Lombardo, de Italiaanse maffiabaas, dit laat gebeuren? Soms kun je kwaad alleen met kwaad bestrijden…
De hamvraag is of olijven voldoende willen groeien op Achterhoekse bodem. Brengt de komst van de Zuid-Europeanen het gewenste vuur in het noodlijdende boerenbedrijf van de familie Stuggink of zijn de Italianen alleen uit op eigen gewin van la famiglia?

Muziek om sfeer te verhogen
Om de perfecte ambiance te creëren is er dit jaar extra nadruk gelegd op muziek in het stuk. Om de emoties en belevenissen van de temperamentvolle Italianen en nuchtere Achterhoekers kracht bij te zetten, klinkt er muziek van onder andere Ennio Morricone, Ill Divo en Jovink and the Voederbietels.
De Lochemse zangeres Sara Mens zal met haar prachtige stem live een ode brengen aan het Italiaanse landschap, dat tijdens het openluchtspel tot in het Lochemse openluchttheater strekt.
Sara Mens studeerde klassieke zang in Italië en trad op als koorlid in vele producties van o.a. de Nederlandse Opera en de Reisopera, Teatro di Piacenza, Teatro Sociale di Como en Piccolo Teatro Strehler (Milaan). Verder zong zij als soliste in diverse theaters in o.a. Nederland, Duitsland, Polen en Italië. Tevens werkte ze mee aan verschillende cd-, radio- en televisieproducties.
Na afloop van de voorstelling zal zij ook nog enkele liederen zingen, terwijl het publiek in het decor gezellig napraat met een – Italiaans of Achterhoeks - hapje en drankje.

Kaartverkoop
Kaarten voor het openluchtspel Het Groene Goud zijn te koop bij de volgende verkoopadressen: VVV Lochem, Kapsalon Lamar (Laren), Attent Frank Bannink (Barchem) via de website of voor aanvang van het spel aan de kassa van het theater.


www.openluchtspellochem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant