Het tropisch graangewas Sorghum geeft tot nu positief resultaat. Foto: PR Covik
Het tropisch graangewas Sorghum geeft tot nu positief resultaat. Foto: PR Covik

'De kunst van het boeren'

Algemeen

STEENDEREN/COVIK - Na het verdwijnen van de melkquotering zien de melkveehouders zich nu geconfronteerd worden met fosfaat rechten. Veel jonge agrarische ondernemers twijfelen of zij de boerderij van hun ouders moeten voortzetten. Kunnen zij voldoende inkomsten generen om hun onderneming te exploiteren en hun gezinnen te voorzien van een inkomen? Naast het aantal koeien en de omvang van de melkproductie wordt er ook kritisch gekeken op welke wijze het gras en mais geteeld wordt voor de koeien.

Het voorkomen van uitspoeling van mineralen en het telen van eiwit van eigen bodem zijn een aantal voorbeelden daarvan. Kortom, de melkveehouders in de Achterhoek hebben te maken met flinke uitdagingen, maar zij gaan deze aan. Het project Vruchtbare Kringloop Achterhoek steekt in op een duurzame regio en er wordt gewerkt om kunstmest te vervangen door milieuvriendelijke producten uit dierlijke mest. Zomaar een aantal voorbeelden om de economische positie van de agrarische ondernemers te versterken binnen de maatschappelijk gewenste kaders.
Op het gebied van de teelt van ruwvoeder-gewassen heeft loonbedrijf De Covik uit Steenderen een demoveld aangelegd in Wichmond met 'nieuwe' gewassen. In de tweede helft van augustus wordt er een demomiddag georganiseerd voor de klanten van De Covik. Er worden sojabonen geteeld voor eiwitproductie en er staat een veldje Sorghum, een tropisch graangewas, waarvan de voederwaarde, opbrengst en teelteigenschappen worden getest en gemeten. Dit graangewas gaat namelijk zeer efficiënt om met water en mineralen vanwege zijn uitgebreide en diepe wortel-ontwikkeling. Sorghum is een bron van zetmeel en er wordt onderzocht of dit gewas een deel van de snijmais kan vervangen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant