Zutphense harpiste Zoë Knoop. Foto: René Knoop
Zutphense harpiste Zoë Knoop. Foto: René Knoop

Tsjechische violiste en Zutphense harpiste geven romantisch concert

Algemeen

BAAK – Het vijfde inloopconcert in de Kathedraal van Baak is op zondagmiddag 26 augustus om 15.30 uur. Dan spelen de Tsjechische violiste Michaela Hollmannová en de Zutphense harpiste Zoë Knoop samen in een romantisch concert. Musici van twee generaties op éen toonhoogte, die samen al een aantal concerten hebben gegeven. Michaela, ervaren musicus met een lange carrière en Zoë, een jong talent, die in de Duitse muziekstad Detmold haar Master aan het afronden is.

Naast de bekende 'Meditation' van Massenet spelen Michaela en Zoë een verstilde suite 'Algues' van Bernard Andrès, muziek, die klinkt als de natuur zelf. Verder zijn het bijzondere 'Chanson exotique' van de Indiase componist Hidayat Khan en de diepe klanken van 'Abodah' te beluisteren, een gebed voor viool en harp van de Joodse componist Ernst Bloch.

Als een perfect contrast voor het impressionistisch 'Beau Soir' van Debussy zal 'Spiegel im Spiegel', de meditatieve compositie van Arvo Pärt het concert afsluiten. De titel (uit het Duits) verwijst naar het oneindige beeld, dat ontstaat wanneer men kijkt in twee tegenover elkaar opgestelde spiegels. Arvo Pärt zei in een interview over deze compositie: "Ik zou mijn muziek met helder licht kunnen vergelijken, waarin alle kleuren besloten zijn. Alleen een prisma kan deze kleuren van elkaar scheiden en ze zichtbaar maken; deze prisma zou de geest van de toehoorders kunnen zijn."

Wie wil onthaasten en genieten van mooie natuur met wandelpaden, een prachtige beeldentuin en het samenspel van tonen, de verstilling wil ervaren, die alleen de ruimte van een kerk kan bieden, komt naar Baak. Deze zomer zijn acht zondagen aan muziek gewijd, door Anne van der Vliet 'Inloopconcerten' genoemd.

Het volgende 'Inloopconcert' is zondagmiddag 2 september door het duo 'Abrazo', zang en gitaar met voornamelijk Spaanse en Zuid-Amerikaanse muziek.

Zutphense harpiste Zoë Knoop. Foto: René Knoop
Tsjechische violiste Michaela Hollmannová. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant