Directeur Ben Rikhof van VIT-hulp en mantelzorger Chris Jacobs. Foto: Reinier Kroesen
Directeur Ben Rikhof van VIT-hulp en mantelzorger Chris Jacobs. Foto: Reinier Kroesen

Gouden Keurmerk Informele Zorg uitgereikt aan Vit-hulp bij mantelzorg

Algemeen

ULFT – Mantelzorgorganisatie VIT-hulp kreeg vrijdag tijdens de vrijwilligersmiddag het Gouden Keurmerk PREZO Informele Zorg uitgereikt in de DRU Cultuurfabriek. Mantelzorger Chris Jacobs mocht de oorkonde overhandigen aan VIT-directeur Ben Rikhof. De instantie is actief in heel Oost-Gelderland, de zeven deelnemende gemeenten bekostigen de hulp.

Door Reinier Kroesen

Keuringsinstituut PREZO (PREstaties in de ZOrg) uit Utrecht verleent kwaliteitskeurmerken, onder meer voor de gehandicapten-, thuis- en hospicezorg. Zo is er ook een beloning in de categorie Informele Zorg die VIT 21 september kreeg overhandigd. Informele Zorg is de benaming van hulp zowel in het vrijwilligers- als mantelzorgsegment. VIT heeft sinds 2015 dit keurmerk, het blijft drie jaar geldig. Na de zeer goed verlopen audit is die nu weer verlengd. Belangrijk nieuw onderdeel van de procedure was een onderzoek onder mantelzorgers, vrijwilligers en samenwerkingspartners.

De organisatie biedt ondersteuning aan mantelzorger en hulpvrager. Vaak groeit hen die taak boven het hoofd. Via huisarts of gemeenteloket kan dan doorverwezen worden naar VIT. Bijvoorbeeld naar consulente Marjan Roerdinkveldboom: "In een gesprek blijkt regelmatig dat die hulpverlener zelf wel ondersteuning kan gebruiken. Gewoon eens een praatje hoe het gaat, maar ook door bijvoorbeeld extra huishoudelijke hulp in te schakelen. Ik vraag waar ze tegenaan lopen, soms is dat ze het moeilijk hebben met hun emoties, eigenlijk geen steun durven vragen. Er kan ook iets spelen op financieel of praktisch gebied. We houden mantelzorgcafés waar men maandelijks onderling ervaringen kan uitwisselen. We bieden scholing over dementie, schuldgevoel, psychische problemen, zowel aan vrijwilliger als mantelzorger. Werven ook vrijwilligers die mantelzorgers op hun beurt ondersteunen of ontlasten, zodat die zelf weer eens kan sporten, naar een koorrepetitie, of ergens op bezoek." Ben Rikhof: "Iedereen komt wel in aanraking met mantelzorg of kan het nodig hebben op termijn. Het is belangrijk te weten dat je ons kunt inschakelen. Wij denken mee. Wie kan u ontlasten? Kom uit dat isolement, bespreek het met familie als u het niet alleen redt. Dat is vaak de valkuil, een ziekte krijg je nooit alleen."

VIT organiseert voor zwaarbelaste mantelzorgers respijtarrangementen. Een weekendje weg op een mooie locatie, bijtanken, zowel ontspannend - schilderen, yoga, wandelen - maar ook om lotgenoten te spreken. Chris Jacobs uit Groenlo bezocht onlangs zo'n weekend. "Ik zorg voor mijn vrouw die een ernstige chronische ziekte heeft. Dat leidde tot bredere problemen in ons gezin. Op dat weekend kun je echt weer een paar maanden teren." Roerdinkveldboom: "Ik leerde Chris daar kennen, vond dat hij alles zo mooi kon verwoorden. Daarom is aan hem gevraagd dit keurmerk uit te reiken." Na het officiële gedeelte volgde het jaarlijkse 'verwenmoment' voor de vrijwilligersgroep. Na een rondleiding in het ICER en een tocht met de fluisterboot werd de middag besloten met een etentje.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant