Medewerkers van autobedrijf Klein Brinke repareerden tijdens de controle kosteloos de defecte lichten van de auto's. Foto: Jan Hendriksen
Medewerkers van autobedrijf Klein Brinke repareerden tijdens de controle kosteloos de defecte lichten van de auto's. Foto: Jan Hendriksen

Grote verlichtingscontrole rondom Vorden

Algemeen

'Goed dat ze deze actie houden. Voor een klein bedrag ben ik nu klaar'

Door Jan Hendriksen

VORDEN – "Er is niets ernstigs hoor! Maar u voert geen goede verlichting op uw auto. Daarom zijn we tot en met uw erf meegereden." Vordenaar Steven Kamerling was woensdagavond 12 december een van de in totaal 65 automobilisten die door drie motoragenten van de Verkeersgroep Apeldoorn 'van de weg' werden gehaald tijdens de jaarlijkse verlichtingscontrole die politie Bronckhorst in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Bronckhorst en het Vordense Auto-, Fiets- en Taxibedrijf Klein Brinke hield omdat men geen goede voor verlichting en kentekenplaatverlichting droeg. Daarnaast waren er nog twee auto's die met onjuiste verlichting reden. Ze 'droegen' mistlampen terwijl er geen mist was. Een fietser had geen verlichting.

Goed zicht en goed gezien worden: optimale autoverlichting is een belangrijke veiligheidsfactor – en voor automobilisten net zo belangrijk als een goed werkend remsysteem. "Want slecht zicht is één van de meest voorkomende oorzaken van ongevallen. Het belang van autoverlichting en goed zicht wordt vooral duidelijk in het donker. Zeker nu de duisternis vroeg invalt", zo verklaart bestuurslid Wim Klein Kranenbarg van VVN Bronckhorst na de 'gezamenlijke' briefing voor de jaarlijkse verlichtingscontrole tussen de samenwerkende partijen in de werkplaats van Klein Brinke. Ook overdag is goede zichtbaarheid essentieel. Wim Klein Kranenbarg: "Dit geldt niet alleen in het donker maar vooral ook tijdens mist, regen of sneeuw. Daarom houden we in dit jaargetijde jaarlijks deze actie."

De bestuurders die hun verlichting niet in orde hadden, konden woensdagavond kiezen uit een reparatie tegen kostprijs van de defecte lamp(en) of een boete. Iedereen koos natuurlijk voor het eerste. Drie politie motorrijders selecteerden vanaf de Zutphenseweg op de Rondweg en op de invalswegen naar Vorden de voertuigen met defecte verlichting en brachten deze naar de controleplaats bij de garage van Klein Brinke. Eddy Klein Brinke had er met zijn medewerkers Mark Kleine en Han Radstake de handen vol aan om alle reparaties uit te voeren terwijl Appie Klein Brinke de financiële afhandeling voor zijn rekening nam. Terwijl de monteurs de defecte verlichtingen verhielpen, konden de automobilisten zich te goed doen aan een warme kop erwtensoep of chocolademelk die Jo, Marjo en Elise Klein Brinke vanuit een 'hutje' van de Vordense Ondernemers Vereniging aan de wachtende automobilisten serveerden. 'Buurman' Steven Kamerling was lovend over de erwtensoep. "Prima van smaak en goed gebonden."

Geïntroduceerd
Het was de Vordense wijkagent Cor Kleijkamp die een jaar of acht geleden de verlichtingsactie in samenwerking met VVN Bronckhorst introduceerde. "Ruurlo, waar ik voorheen wijkagent was, kent deze actie al meer dan twee decennia. In samenspraak met VVN Bronckhorst en Verkeersgroep Apeldoorn van de de Politie Noord-Oost Gelderland heb ik deze actie ook in Vorden geïntroduceerd. En zie, inmiddels is het al een 'traditie' geworden." Verschillende automobilisten waren er zich niet van bewust dat zij geen goede verlichting op hun auto 'voerden'. "Goed dat ze deze actie houden. Voor een klein bedrag ben ik nu klaar. Kan ik hier ook pinnen? Want ik heb geen geld bij me", zo constateerde en vroeg een van hen.

Snelheidscontrole
Naast de verlichtingscontrole werd er woensdagavond tussen 17.00 uur en 20.00 uur ook een snelheidscontrole rondom Vorden gehouden. In totaal werden 3580 auto's gecontroleerd. Geconstateerd werd dat 115 auto's te hard reden. De hoogste gemeten snelheid was 115 kilometer per uur op een tachtig kilometer weg. Verder werd een automobilist bekeurd omdat zijn auto een niet gasdichte uitlaat (lekke uitlaat) had en een omdat hij met een aanhanger reed zonder hulpkoppel. Een chauffeur werd aangehouden voor mobiel bellen achter het stuur en bij een vrachtauto werd de 'feestverlichting' afgekeurd maar na verwijdering hiervan mocht de chauffeur zijn weg vervolgen. Van twee auto's was de APK verlopen. Ook werden dertien brommers aangehouden waarvan vier bromfietsers op keuring van hun brommer wachtten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant